Kontakta oss

INRIKES

Inga vänsteraktivister bland åtalade motdemonstranter

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

GÖTEBORG Totalt elva personer har åtalats för brott i samband med massdemonstrationen mot den nazistiska terrororganisationen Nordiska Motståndsrörelsen 30 september i Göteborg. Ingen av de åtalade har några kopplingar till autonoma eller vänstergrupper.

Efter massdemonstrationen mot Nordiska Motståndsrörelsen urartade en mindre grupp unga män. Stenar och flaskor kastades mot polisen och ett regelrätt slagsmål mellan högerextrema fotbollshuliganer och motdemonstranter inleddes. Händelserna kablades snabbt ut på högerns propagandasajter på nätet som påstod att det var vänstern som låg bakom de upploppsliknande scenerna – något som Aktuellt Fokus tidigt kunde avslöja som lögner.

Idag väckte åklagare åtal mot elva personer. Samtliga åtalade är män i åldern 18-34 år men ingen av dem är aktiv i den autonoma rörelsen eller i någon form av vänstergruppering. Enligt åklagaren saknar de åtalade dessutom politiska motiv till brotten de misstänks för.

– Majoriteten av de misstänkta anser jag inte ha någon politisk agenda. Min uppfattning är att de passat på att vara där för att bråka, säger åklagaren Mats Ihlbom till SVT.

Nio personer åtalas för våldsamt upplopp, en för grovt våld mot tjänsteman och en för försök till grovt våld mot tjänsteman. Majoriteten av de åtalade är hemmahörande i Göteborg.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se