Kontakta oss

NOTISER

Aktivister tar över myndigheternas arbetsuppgifter i flyktingkrisen

Publicerat

den

kontrapunkt MALMÖ | Sedan den senaste tidens massflykt från Mellanösterns folkmord, terror och krig har tusentals flyktingar nått Malmö som sin första anhalt i Sverige. Många av dem har via Danmark tagit sig till Malmö centralstation där de har varit utelämnade till sitt öde. Många av dem är i behov av både sjukvård, vatten, mat och en säker plats att sova på.

På två veckor har aktivister i Malmö arbetat volontärt och tagit hand om nästan 3000 flyktingar. Det är ideellt arbete från till exempel Förbundet Allt åt alla, Asylgruppen och Kontrapunkt som bland annat ordnat övernattning, mat och transporter. Utöver det har kontrapunkt lånat ut sin lokal till flyktingar där de kan hämta förnödenheter, få sjukvård och använda internet.

Arbetet med flyktingarna har skett utan någon inblandning från staten eller skattepengar. Finansieringen har skett med hjälp av insamlingar från privatpersoner. Trots rasistiska nätrykten som har spridits om att SJ skulla ha gett gratis tågresor till flyktingar så har SJ profiterat grova pengar på flyktingkrisen i Malmö. Aktivisterna i Malmö uppger och kan även intyga att SJ ha sålt biljetter för en halv miljon kronor de senaste två veckorna.

Utöver att SJ profiterat på flyktingkrisen genom biljettintäkter har myndigheterna kritiserat volontärerna. Myndigheterna har påstått att aktivisterna försvårat deras arbete och polisen har påstått att de ägnat sig åt flyktingsmuggling. Polisen har även hotat att arrestera aktivister och privatpersoner som har erbjudit skjutshjälp till migrationsverket. Agerandet har mött stark kritik bland allmänheten och bland jurister som har förklarat att människor inte begår brott som skjutsar en flykting inom landets gränser.

Samtidigt som myndigheterna har misskrediterat aktivisterna har myndigheternas beredskap varit katastrofal. Det och en bristfällig organisering höll på att göra Malmö Central till en flaskhals för tusentals flyktingar. Något som hade kunnat innebära stora svårigheter för Malmöbor och nyanlända flyktingar om det inte vore för alla frivilliga krafter. Bilder från Migrationsverket övernattningsplatser har kommit ut på internet där man ser bebisar och barn spendera natten på betonggolv. En klar kontrast i jämförelse med vad Malmöborna klarar av gemensamt utan staten och myndigheternas inblandning trots att det är staten och myndigheterna som sitter på de stora resurserna och som har högavlönade tjänstemän.

Aktuellt Fokus har talat med Johanna Nilsson från Kontrapunkt för att höra om läget i Malmö de senaste veckorna.

Vad tror du hade hänt om Malmös aktivister inte hade beslutat sig för att göra det jobb som myndigheterna inte klarar av?

– Hade inte vi förmedlat sovplatser eller hjälpt till med vidareresor från Malmö så hade det varit kaos på Malmö Central från första dagen, säger Johanna Nilsson.

Hur många har ni varit som har arbetat med det här?

– Jag kan bara tala för Kontrapunkt och från vår sida har vi organiserat drygt 400 personer.

Hur har stödet varit från övriga Malmöbor?

– Stödet från Malmöborna har varit helt fantastiskt. Då vi inledde verksamheten för drygt två veckor gick vi ut på sociala medier och bad om donationer, bara några timmar senare fick vi trycka på stoppknappen och säga åt folk att sluta donera för tillfället då solidariteten medförde att vi helt enkelt inte hade plats för att ta emot mer saker som skulle gå till de nyanlända.

Hur har myndigheter behandlat er från Kontrapunkt?

– På dagarna säger de att vi har skrämt flyktingar och diverse andra saker som inte ens är värda att kommentera. På kvällar och nätter har personal från både kommunen och Migrationsverket valt att skicka nyanlända till Kontrapunkts lokaler då deras egen skattefinasierade verksamhet inte fungerar som den ska i praktiken.

Johanna Nilsson är väldigt tydligt med att påpeka att det är viktigt att inse att flyktingkatastrofen inte på något sätt är över.

– Detta är ingen fluga eller något som kommer gå över förrän det att krigen och förtrycken har upphört och vi börjar få se stabilitet i de drabbade länderna. Vi är i behov av fler människor som är beredda att ta ansvar men framförallt är vi i behov av att människor fortsätter donera pengar till verksamheten.

För några dagar sedan meddelade Kontrapunkt via sociala medier att de är redo att organisera fler ideella krafter i Malmö. Kontrapunkt har skapat ett formulär på nätet där frivilliga i Malmö som vill bedriva solidaritetsarbete på ett eller annat sätt enkelt kan skriva upp sig för att sedan bli kontaktad.
Volontärformuläret finner du här: Volontärformulär

För de som vill engagera sig som volontärer på Kontrapunkt för att hjälpa flyktingarna som ankommer till Malmö. Nedan försöker vi samla ihop den viktigaste informationen så att vi kan schemalägga och ringa in. Vi hör av oss vid behov!

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se