Kontakta oss

EKONOMI

EU vill pressa Sverige på 190 miljarder

Publicerat

den

Foto: Richard Revel 

EKONOMI    EU vill höja Sveriges medlemsavgift. De kräver också hundratals miljarder i bidrag genom en återhämtningsfond för coronakrisen.

Just nu pågår det förhandlingar mellan EUs medlemsländer om medlemsavgifter på grund av Brexit och en återhämtningsfond på grund av Coronakrisen. Tidigare idag höll Statsministern och EU-nämnden ett möte om hur Sverige ska agera. Enligt EUs förslag ska Sveriges medlemsavgift höjas med  23 procent för att täcka upp Brexit. Enligt vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kräver EU också 190 miljarder i bidrag till andra länder som en del av återhämtningsfonden.

Blankt nej från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet vill se ett alternativ där återhämtningsfonden blir frivillig för de olika medlemsländerna men Sveriges statsminister Stefan Löfven tycker inte det är något alternativ.

Liberalerna positiva

Av Sveriges riksdagspartier är det enbart Liberalerna som vill att Sverige ska betala mer pengar till EU. Regeringspartierna har en mer öppen hållning och kompromissvillighet. De partierna som är helt emot är Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Sverigedemokraterna har lämnat debatten av ideologiska skäl för att visa en märkering mot EU.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se