Kontakta oss

KRÖNIKA

Ulf Kristersson var apartheidregimens nyttiga idiot

Publicerat

den

Foto: Johan Wessman

KRÖNIKA    Idag är det Mandeladagen. Denna dag bör vi minnas Nelson Mandelas frihetskamp och apartheidregimens nyttiga idioter – som exempelvis Moderatledaren Ulf Kristersson.

Mellan 1948 och 1994 byggde den sydafrikanska apartheidregimens samhällssystem på en grovt rasistisk rasåtskillnadspolitik. I praktiken hade endast den vita minoriteten rösträtt. Den svarta majoriteten behandlades som andra klassens medborgare och hade mindre rättigheter än den vita minoritetens husdjur. Rasåtskillnadspolitiken omfattade i princip allt ifrån vilka parkeringsplatser och parkbänkar som människor fick använda. Stora skyltar med texten ”For use by white persons” syntes över hela landet. Människor som gjorde motstånd blev misshandlade, fängslade och i flera fall även mördade.

Samtidigt som nästan en hel värld stöttade kampen mot apartheidregimen valde USA under Ronald Reagan att terroriststämpla Nelson Mandela. Även Margret Thatcher visade sig vara en nyttig idiot till regimen. En annan nyttig idiot var Moderaternas Ulf Kristersson. Medan den svenska regeringen införde omfattande sanktioner mot regimen ville Ulf Kristersson bryta bojkotten. Enligt Ulf Kristersson var det fel att isolera en öppet rasistisk terroriststat.

”Att bojkotta och försöka isolera en regim är att bortse från våra möjligheter och vårt ansvar att påverka den, att stödja dem som lider under den”, skrev Ulf Kristersson i Svensk Tidskrift den 31 december 1987.

Ulf Kristersson var inte den enda nyttiga idioten inom Moderaterna. I en av Moderaternas riksdagsmotioner från 1985 menade Moderaterna på att apartheid inte var värre än nåt annat förtryck. Enligt den moderata logiken var det inte apartheidregimen som bröt mot folkrätten, det var sanktionerna. Vid varje svenskt riksdagsbeslut om sanktioner mot Sydafrika röstade Moderaterna konsekvent emot.

1985 försvarade Moderatledaren Ulf Adelsohn motståndet mot sanktionerna med att ”de stackars negrerna” kunde bli arbetslösa. När kritiken började hagla vägrade den dåvarande Moderatledaren att ta avstånd från sitt tidigare uttalande. ”Nej, jag ångrar ingenting. En neger är en neger och en svensk är en svensk.”, sa Ulf Adelsohn i en intervju med TT.

Glöm aldrig Nelson Mandela och hans rättfärdiga kamp mot apartheid. Men glöm aldrig apartheidregimens nyttiga idioter heller.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se