UTRIKES Enligt en kartläggning från Amnesty har tusentals vårdarbetare dött under Coronapandemien. Vårdarbetare som larmat om Coronafall har också mött repressalier i flera länder.
Amnesty International rapporterar nu att över 3000 vårdarbetare har avlidit på grund av Coronaviruset. Samtidigt fruktar organisationen att siffran är betydligt högre då mycket av statistiken runtom i världen inte varit tillgänglig. Amnesty har kartlagt dödsfallen i 79 länder där all statistik eller delar av den varit tillgänglig.
Det är stor skillnad mellan de olika länderna på hur de rapporterar coronarelaterade dödsfall. Även om Amnesty rapporterat ett antal dödsfall i ett land så kan det saknas statistik eller att dödsfallen rapporterats ha en annan dödsorsak som leder till att siffran för många länder troligtvis är högre.
Tre länder står för runt hälften av dödsfallen. Det är Ryssland, Storbritannien och USA som har flest dödsfall. Rysslands officiella siffror säger att enbart 101 personer dött medan Amnestys rapport hittat 545 dödsfall.
I Sverige har enbart en vårdarbetare avlidit av Corona. Det var en sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset som avled i april. Efter dödsfallet har det inletts en förundersökning om arbetsmiljöbrott.
Vårdarbetare utsätts för hot och våld
I samband med Coronapandemien har vårdarbetare också utsatts för våld och hot från både regeringar och aktivister på gatan. I Egypten fängslades nio vårdarbetare som var kritiska mot landets hantering av coronaviruset. Regeringen anklagade dom för att sprida falsk information.
På sociala medier cirkulerar det flera konspirationsteorier om coronaviruset. Konspirationsteorierna försöker bland annat tona ner hotet från viruset och hetsar mot vårdpersonal. I bland annat Mexiko och Filippinerna har vårdarbetare fått klorin och blekmedel kastade på sig av aktivister som troligtvis triggats av konspirationsteorierna.
Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar