Kontakta oss

EKONOMI

EU-lagstiftningen mot konfliktmineraler värdelös enligt granskare

Publicerat

den

KAPITALISM| EU har tagit fram nyare regler för att kunna spåra och granska varifrån ”konfliktmineraler” används av kapitalister. Nu menar organisationen Swedwatch att det är alldeles för otydligt lagförslag.

Konfliktmineraler kallas de råmaterial som utvinns i krigshärjade områden. En av dessa mineraler är Kobolt som används i batterier för smartphones och elbilar. Amnesty har uppmärksammat hur kobolt många gånger utvinns med hjälp av barnarbetare med risk för sin egen hälsa och utan en ordentlig lön. Gruvorna som kobolt utvinns från grävs fram för hand med minimalt säkerhetstänk. Eventuellt förtjänst vid försäljning av mineralerna i konfliktområden, som Kongo, går oftast till de väpnade styrkornas egna fickor.

OECD har tagit fram riktlinjer på lagar som ska öka granskningen av kapitalisternas leverantörskedjor och EU har efter månader av förhandlingar tagit fram ett eget lagförslag. Företag som importerar råmineraler ska genomföra riskanalyser för att se varifrån mineralerna kommer. Men enligt Swedwatch är företag som importerar färdiga produkter som mobiltelefoner, laptops och bilar undantagna lagen även när konfliktmineraler används i dessa produkter. Swedwatch menar att EUs lagförslag är mycket tunnare och mjäkigare gentemot kapitalisternas utsugarpolitik än OECDs riktlinjer.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se