Kontakta oss

UTRIKES

Hundratals sionister stormade Al-Aqsamoskén!

Publicerat

den

PALESTINA | Hundratals sionister ska ha stormat Al-Aqsamoskén i östra Jerusalem under söndagen. Det är den pågående Tisha B’av-festivalen som har gjort att närvaron av olika judiska grupperingar i området har ökat. Israelisk polis ska enligt uppgifter ha arresterat ett tiotal sionister i samband med oroligheter vid moskén.

För muslimer är Al-Aqsamoskén den tredje heligaste platsen i världen. Därav har den kommit att bli en plats för religiösa och politiska spänningar i regionen eftersom moskén anses av zionister stå på två gamla judiska tempelgrunder. Vanligtvis är besöksmöjligheten för judar starkt reglerad tack vare en lag som klubbades igenom 1967. Lagen förbjuder icke-muslimer att gå till moskén för att be, men i övrigt har de all besöksrätt.

Under judiska högtider och religiösa festivaler brukar dock israelisk polis eskortera större grupper av besökare genom området. Palestinska muslimer är kritiska till hur Israelisk polis väljer att se mellan fingrarna under Tisha B’av-festivalen för zionister som går till moskén för att be trots att det är förbjudet. De som har arresterats är främst personer som enligt Israelisk polis brutit mot besöksreglerna i området.

Tvetydigt handlade av Israelisk polis
Israelisk polis valde tidigare i sommar att stänga Al-Aqsamoskén helt för icke-muslimer tio dagar innan slutet på Ramaden. Högtiden hade dagligen plågats av stridigheter mellan muslimer och zionister vid moskén vilket har lett till de ökade restriktionerna.

I en video som lagts upp på sociala medier går det att se hur Israelisk polis väljer att främst gå på Palestinier som vill protestera under Tisha B’av. Palestinierna är obeväpnade medan det framgår av bilder som lagts upp tillsammans med videon att sionisterna som fått besöka Al-Aqsamoskén var beväpnade. En annan video visar hur polisen förhindrar en palestinsk flicka från att komma in till moskén. Israelisk polis agerar med andra ord på ett helt annat sätt under Söndagens oroligheter trots att de vet att stridigheter kan blossa upp mellan besökare.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se