INRIKES

Regeringen mörkar dokument kring Vattenfalls brunkolsaffär

KAPITALISM| I våras uppdagades Vattenfalls hårt kritiserade brunkolsaffär. S+MP-regeringen vägrade att backa från den miljöskadliga verksamheten och gick dessutom till angrepp mot protesterande miljövänner. Nu visar det sig att regeringen även har valt att gömma undan dokument för att mörka sanningen bakom affären.

När Greenpeace har bett att få titta på dokumenten kring Vattenfalls brunkolsaffär blev det tvärstopp från regeringens sida. Dokumenten som regeringen håller undan från Greenpeace skulle kunna ge nytt ljus över vilka grunder som avtalet klubbades igenom på. Men S+MP-regeringen vägrar öppenhet kring affären med det lustiga påståendet att vattenfalls anseende skulle skadas om dokumenten blev offentliga. Greenpeace menar samtidigt att brunkolsaffären, som godkänts av en regering som vill ligga i framkant i miljöfrågor, kan komma att skada Sveriges eget anseende i det långa loppet.

Vattenfall tecknade ett avtal med riskkapitalbolaget EPH som återfinns i Panamaskandalen. EU har tidigare kritiserat EPH för att försvåra granskning av korruption mot bolaget. En av EPHs högsta chefer sitter för närvarande häktade i Tyskland och utreds för skattefusk och korruption.

Då vattenfall ägs av svenska folket men styrs av regeringen är det skamligt att företaget de senaste tio åren gått från inga koldioxidutsläpp till siffror högre än hela Sverige. Att man väljer att gå riskkapitalismens väg med hjälp av PK-etablissemanget gör inte saken mindre lustig. Företaget borde ägas och styras av det svenska folket.

Vattenfall har även planerat att skära ner sin verksamhet i Sverige med cirka 1000 [jobb] det närmaste året men kan landa på runt 10 000 jobb fram till år 2020. Företagsledningen skyller ifrån sig med att vinsten för företaget har minskat de senaste [åren] samtidigt som de ger sig själva miljonregn i form av bonusar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

2 kommentarer

2 Comments

 1. Hans Lundberg

  2016-08-18 den 16:13

  Hur kommer det sig att de högt betalda cheferna i Vattenfall inte klarar att göra lönsamma affärer ? Först NUON-affären och nu lönsamhetsmässigt sämsta tänkta tillfälle för försäljning av kolet.
  Det enda vi vet med säkerhet om Vattenfalls stora affärer är att staten och svenska folket förlorar hiskliga belopp.
  Höj straffen för korruption ! I kina tillämpar de dödsstraff så ett intervall om 10 år minimum och livstid maximum skulle skydda oss från de allt mer korrumperade företagsledarna och deras trotjänare i höga politiska positioner. Damberg MÅSTE synas i denna senaste affär !

 2. peter

  2016-08-16 den 03:23

  Det är väl bara Sverige som har en helt outbildad statsminister . . då blir det såhär , Löfven har huvudansvaret . . men han vet nog inte det och därför kollar han inget , kapitalisterna med hejdukar i regeringwn kan därmed härja fritt ! !

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp