Kontakta oss

INRIKES

Regeringen mörkar dokument kring Vattenfalls brunkolsaffär

Publicerat

den

KAPITALISM| I våras uppdagades Vattenfalls hårt kritiserade brunkolsaffär. S+MP-regeringen vägrade att backa från den miljöskadliga verksamheten och gick dessutom till angrepp mot protesterande miljövänner. Nu visar det sig att regeringen även har valt att gömma undan dokument för att mörka sanningen bakom affären.

När Greenpeace har bett att få titta på dokumenten kring Vattenfalls brunkolsaffär blev det tvärstopp från regeringens sida. Dokumenten som regeringen håller undan från Greenpeace skulle kunna ge nytt ljus över vilka grunder som avtalet klubbades igenom på. Men S+MP-regeringen vägrar öppenhet kring affären med det lustiga påståendet att vattenfalls anseende skulle skadas om dokumenten blev offentliga. Greenpeace menar samtidigt att brunkolsaffären, som godkänts av en regering som vill ligga i framkant i miljöfrågor, kan komma att skada Sveriges eget anseende i det långa loppet.

Vattenfall tecknade ett avtal med riskkapitalbolaget EPH som återfinns i Panamaskandalen. EU har tidigare kritiserat EPH för att försvåra granskning av korruption mot bolaget. En av EPHs högsta chefer sitter för närvarande häktade i Tyskland och utreds för skattefusk och korruption.

Då vattenfall ägs av svenska folket men styrs av regeringen är det skamligt att företaget de senaste tio åren gått från inga koldioxidutsläpp till siffror högre än hela Sverige. Att man väljer att gå riskkapitalismens väg med hjälp av PK-etablissemanget gör inte saken mindre lustig. Företaget borde ägas och styras av det svenska folket.

Vattenfall har även planerat att skära ner sin verksamhet i Sverige med cirka 1000 [jobb] det närmaste året men kan landa på runt 10 000 jobb fram till år 2020. Företagsledningen skyller ifrån sig med att vinsten för företaget har minskat de senaste [åren] samtidigt som de ger sig själva miljonregn i form av bonusar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se