Kontakta oss

INRIKES

Expressenkopplat Flashbackkonto spred grova otrohetsrykten om Aftonbladets chefredaktör

Publicerat

den

NÄTHAT I maj 2006 registerades Flashbackkontot ”Djupkälla” med en epostadress som tillhörde Expressens kända journalist Niklas Svensson. Kort därefter började det Svensson-kopplade Flashbackkontot smutskasta chefredaktören och en ledarskribent hos Expressens värsta konkurrent, Aftonbladet.

Skvallertråden om Aftonbladets ledarskribent Fredrik Virtanen på Flashback är över 30 sidor lång och har fått mer än 377 000 visningar. Näthat och regelrätt byaskvaller blandas med grova misskrediteringar och ryktespridningar. När det Niklas Svensson-kopplade Flashbackkontot ”Djupkälla” fäller sin första och enda kommentar i tråden, maj 2006, rör det sig om ledande information om Fredrik Virtanens privata telefonnummer. Inlägget ledde till att Virtanens telefonnummer läckte ut till mängder av människor.

När Aktuellt Fokus talar med Fredrik Virtanen kallar han det hela för platt och meningslöst och ställer sig frågan varför man väljer att agera på ett sådant sätt. I övrigt vill Virtanen inte ge några kommentarer.

– Vilken platt och meningslös sysselsättning är väl det jag kan säga. Jag förstår inte hur en journalist kan orka syssla med sånt där larv, säger Fredrik Virtanen till Aktuellt Fokus.

Spred ut rykten om Anders Gerdin

I ett annat inlägg, från samma dag som den indirekta uthängningen av Fredrik Virtanen, efterlyste det Niklas Svensson-kopplade kontot en så kallad ”kartläggning” av Aftonbladets dåvarande chefredaktör Anders Gerdin med familj. I inlägget spreds även grova misskrediterande otrohetsrykten.

När Aktuellt Fokus når Niklas Svensson säger han att han precis kommit tillbaka från Harpsund och är på väg till ett möte med sin chef. Därför ber han oss ringa tillbaka efter tio minuter. Efter prick tio minuter ringer vi upp men Svensson svarar inte. Vi provar en gång till men möts återigen av tystnad. Efter mycket om och men hör Niklas Svensson av sig via SMS. När vi förklarar vad ärendet gäller förnekar han kopplingar till Flashbackanvändaren ”Djupkälla”. Enligt Niklas Svensson skulle han aldrig få för sig att besöka Sveriges största forum på nätet.

Stämmer det att du ligger bakom användarnamnet ”Djupkälla” på Flashback?

”Jag har inget konto på Flashback, och jag har ingen aning om vad ’Djupkälla’ är.”

Vi har gått igenom den här användaren på Flashback och funnit att kontot registrerades med din e-postadress, ”niklas.svensson@expressen.se” – finns det fler expressenjournalister som har samma e-postadress?

”Nej, det är min e-postadress. Har dock inget konto på Flasback och ’Djupkälla’ känner jag inte till.”

Hur kommer det sig då att det här kontot är skapat med din e-post? Är inte det väldigt märkligt om det inte är du som ligger bakom kontot ifråga?

”Jag är ledsen, jag har ingen aning. Flashback är inte en sida som jag använder mig av på något vis, vare sig privat eller i jobbet.”

I ett av inläggen hängs Fredrik Virtanens telefonnummer ut indirekt. I ett annat inlägg sprids det grova misskrediterande otrohetsrykten om Anders Gerdin. Vad tycker du om den typen av smutskastningsmetoder?

”Att det är just smutskastning. Ett av många skäl till varför man ska undvika Flasback. En plats där det sprids mycket dynga, elakheter och direkta lögner.”

Du vidhåller alltså att du inte har med det där kontot att göra?

”Ja, jag har ingen aning om vad detta handlar om” avslutar Niklas Svensson.

 

Varför det Niklas Svensson-kopplade kontot ville kartlägga Aftonbladets chefredaktör och dennes familj är oklart. Aktuellt Fokus har sökt Anders Gerdin utan framgång.

 

Kim Fredriksson – Maria Johansson
redaktionen@aktuelltfokus.se