Kontakta oss

iFOKUS

Kraftig kritik mot mediernas rapportering kring terrordramat

Publicerat

den

iFOKUS| Kritiken mot massmedierna efter terrorattacken har varit omfattande efter att flera tidningar och mediepersonligheter spridit desinformation. Enligt flera stockholmare som befann sig i terrordramat ledde mediernas rapportering till panik.

Ryktesspridningen i medierna orsakade masspanik på flera platser efter attentatet. Nu i efterhand, när lugnet har börjat lägga sig, har allmänheten riktat stark kritik mot nyhetsrapporteringen.

En av dem är Södertäljebon Olof Persson. Under pågående kaos befann sig Olof vid centralen.
– Folk var ju rädda, man kände inte sig säker. Det hjälpte ju inte att människor började drabbas av panik av spekulationer i media, säger Olof till Aktuellt Fokus.

Enligt Olof borde medierna varit tydligare med att uppgifterna om skottlossningar inte var bekräftade.
– De har ju ett stort ansvar, jag tycker inte de ska sprida obekräftade uppgifter alls men om de måste så få de se till att vara mer tydliga. Folk drabbades ju av panik helt i onödan.

Högermedia misslyckades totalt

Bortsett från socialdemokratiska Aftonbladet var det framförallt borgerliga och liberala tidningar som spred desinformation efter terrorattentatet.

Bland de som spred rykten återfanns bland annat Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet. Även alternativmedier som Nya Tider och Politikfakta uppges ha spridit desinformation helt okritiskt.

Flera högerjournalister har också fått ta emot skarp kritik efter att spridit vidare rykten under attacken. En av de högerjournalister som har blivit kritiserade är Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet. Till sina 37 000 följare på Twitter spred Arpi vidare ryktet att Åhléns satt igång brandalarmet redan före lastbilen ens hade träffat varuhuset. Arpi spred även uppgiften vidare på Facebook.

Den högerliberala kvällstidningen Expressen spred ryktet att tre personer hade hoppat ur lastbilen som användes för attentatet.

Expressen skyller på DN

När Expressen svarar på kritiken mot nyhetsrapportering via Karin Olsson skjuter Expressen över ansvaret på Bonnierkollegan Dagens Nyheter.

”Att medier, med DN i spetsen, rapporterade att polisen undersökte uppgifter om skottlossning på Fridhemsplan och intervjuade skakade människor på platsen, kan och bör diskuteras.”

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se