Kontakta oss

INRIKES

Rebecca Weidmo Uvell toksågas av Arbetsförmedlingen

Publicerat

den

Rebecca Weidmo Uvell - Foto; Skärmklipp: TV4 Nyhetsmorgon

INRIKES Den liberala högerlobbyisten Rebecca Weidmo Uvell har försökt granska Arbetsförmedlingen. Likt hennes tidigare granskningar är även denna full av felaktigheter. Nu har hon dessutom blivit sågad av Arbetsförmedlingen.

Rebecca Weidmo Uvell har försökt sig på en granskning av Arbetsförmedlingens verksamhet. Uvell, känd liberal aktivist, är kritisk mot myndigheten då hon likt andra liberaler vill att verksamheten ska privatiseras. En vanlig metod som liberaler använder sig av för att få igenom privatiseringar och andra negativa förändringar är svartmålning för att sedan föreslå privatiseringar som lösning. Redan i början av Weidmo Uvells så kallade granskning inleder hon med att hon inte kan bekräfta sina uppgifter då det råder sekretess.

Sågas av Arbetsförmedlingen

Efter Uvells blogginlägg har Arbetsförmedlingen gått ut med en lista där de sågar flera av Rebecca Weidmo Uvells påståenden. Exempelvis har hon blandat ihop arbetspraktik, jobb och utvecklingsgarantin och praktiskt basår med lönesubventioner.

Uvells granskning kretsar kring hur utländska medborgare lurar till sig skattepengar genom blufföretag. Genom bilköp kan utländska medborgare få samordningsnummer. För att få ett samordningsnummer krävs ett ID-kort. Ett falsk ID-kort leder då till att en påhittad person kan skapas med ett samordningsnummer.
Weidmo Uvells källa ska enligt henne själv vara en polis. Efter att hon med hjälp av polisen redovisat hur den så kallade processen går till för att få ett samordningsnummer börjar felaktigheterna i hennes granskning synas. Rebecca Weidmo Uvell klarar inte av att redovisa hur Arbetsförmedlingens system fungerar i praktiken.

Fullt med felaktigheter

Enligt Rebecca Weidmo Uvell ska den påhittade personen med hjälp av ett samordningsnummer kunna starta upp ett blufföretag, därefter ska det fiktiva företaget kunna roffa åt sig skattemiljoner genom olika typer av bidrag för att sedan avveckla företaget och försvinna spårlöst utomlands.
Uvell försöker bland annat misskreditera asylsökande. I hennes bloggtext påstår hon att företagarna anställer asylsökande och via lönesubventioner från Arbetsförmedlingen ska företaget därefter roffa åt sig skattepengar. I verkligheten måste man ha svenskt uppehållstillstånd för att utnyttja lönesubventionerna, vilket asylsökande naturligtvis inte har då de befinner sig i en asylprocess. Men inte ens det hade den liberala ”researchern” koll på.

I realiteten påstår hon att det enda som behövs för att få lönesubvention för en anställd är ett personnummer och ett anställningskontrakt. Påståendet stämmer inte, i verkligheten finns det flera krav som måste uppfyllas för att få ta del av de olika lönesubventionerna. Som tidigare nämnts krävs det exempelvis svenskt uppehållstillstånd och att personen är registrerad som arbetslös hos Arbetsförmedlingen.

Angående Uvells påståenden om lönebidrag skriver Arbetsförmedlingen följande:

”Det här är ett omöjligt scenario då det inte går att få lönebidrag för någon som inte ens är inskriven på Arbetsförmedlingen, än mindre genom att bara visa upp ett anställningskontrakt. Det krävs dessutom en arbetsplatsanalys för att lönebidrag överhuvudtaget ska kunna beviljas. En arbetsgivare kan aldrig bara ”påstå” att den anställde är asylsökande eller inte. Som nämnt redan måste den anställde vara inskriven hos Arbetsförmedlingen, vilket är ett grundkrav på samtliga våra subventioner.”

Anonyma konspirationer

Efter att Arbetsförmedlingen sågat Uvells granskning kommer hon med ytterligare ett inlägg där hon försvarar sig med rena konspirationsteorier. Bland annat hänvisar hon till den anonyma polisman som hon påstår sig ha intervjuat. Den anonyma polismannen för fram rena konspirationsteorier om hur Arbetsförmedlingen skyddar företag genom olika sekretessbeslut och hemligstämplingar. Polismannen påstår även att Arbetsförmedlingen inte är samarbetsvillig.

Enligt Arbetsförmedlingen stämmer inte påståendena. När Aktuellt Fokus ringer till polismyndigheten vill inte heller polisen kännas vid påståendena. Istället väljer polisen att dementera sin anonyma kollegas uppgifter och betonar att dom har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen.

Ökänd för felaktigheter

Rebecca Weidmo Uvell har tidigare blivit ökänd för felaktigheter i sina så kallade granskningar, vilket Aktuellt Fokus har rapporterat om tidigare.
Hon har även spridit ut påståendet att utbildningsminister Gustav Fridolin inte hade någon utbildning – vilket visade sig vara falskt; Fridolin har en utbildning inom media och har jobbat som reporter. Ett annat felaktigt påstående var att energiminister Ibrahim Baylan skulle vara muslim och turk. Baylan är kristen assyrier.

Rebecca Weidmo Uvell har även försökt koppla ihop protester mot renovräkningar, massprivatiseringar och hyreshöjningar med vänsterextremism.

Källa: Arbetsförmedlingen

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons