Kontakta oss

NOTISER

Facklig blockad mot otrygga anställningar för arbetare i Malmö

Publicerat

den

sunsalatOTRYGGA SVERIGE | Livsmedelsarbetareförbundet inledde under gårdagen en blockad vid Sunsalats anläggning i Malmö. Orsaken är att företaget vägrar teckna kollektivavtal.

Fackförbundet har suttit i förhandlingar med Sunsalat sedan i somras, men de vägrar teckna kollektivavtal. Facket har under en längre tid fört diskussioner med Sunsalat, en livsmedelsproducent som främst säljer färdigmat till matbutiker i Danmark och krävt att kollektivavtal ska tecknas. Men företaget har vägrat. Arbetsköparen har sagt konsekvent nej till varje försök till hitta kompromisser och senaste veckorna varit inte nåbara när facket sökt motparten.

Den 13 oktober varslade därför Livsmedelsarbetareförbundet om konflikt och Medlingsinstitutet kopplades in för att medla mellan parterna. Facket kräver att företaget ger med sig så att de anställda garanteras rätt lön och vettiga arbetsvillkor.

Tidigare i blåsväder
Företaget Sunsalat anklagades under 2013 av tidigare anställda att betala ut svarta löner. Företagets anklagas för att både ha lurat Arbetsförmedlingen och de anställda på lön. Anställda som började på företaget genom nystartsjobb via Arbetsförmedlingen fick först jobba en vecka gratis för att visa vad de gick för, sen betalades arbetsköparen svart och slutligen fick de ett kontrakt. Arbetsköparen förväntades alltid förlänga anställdas arbetspass utan att ge betalt för övertiden. En anställd berättar hur han fått jobba i snitt 80 timmar i veckan, trots att han bara fick betalt för 25 timmar.Sunsalat slog ifrån sig kritiken.

Redaktionen
Redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons