Kontakta oss

UTRIKES

Facklig seger för gästarbetare i Seattle

Publicerat

den

SEATTLE| Efter tre års facklig kamp börjar striden stå mer på de kämpande arbetarna på Sakuma Bros. jordbruk norr om Seattle. Företaget ska nu förhandla bättre villkor med fackens representanter och anställda.

Jordbruket i USA uppges utnyttja övervägande stort antal gästarbetare på sina marker. De har oftast inga rättigheter och just på Sakuma har de ibland arbetsdagar på 12 timmar eller mer. Gästarbetarnas timlön är oftast under Washingtons minimilön på $9.47 i timmen, uppger Socialist Worker.

Strejker och protester från de som har arbetat på Sakuma har kommit och gått sedan 2004, men det var runt 2013 som man började organisera sig ordentlig. I Juni uppges ett hundratal jordgubbsplockare ha protesterat mot lönerna och lyckats få en ökning från 24 cent till 28 per ”pound”. Kilopriset för konsumenter per ”pound” ligger som jämförelse på 3 dollar.

Sedan 2013 har man via facklig kamp lyckats vinna andra strider. Däribland har man bland annat infört högre minimilön, om än tillfälligt och även fått företaget att betala tillbaka 6 000 dollar till unga arbetare.

Foto: socialistworker.org

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons