Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Fältbiologerna vill avskaffa kapitalismen

Publicerat

den

MILJÖ Fältbiologerna har antagit ett nytt politiskt program. Det nya programmet kräver ekonomiskt demokrati, avkolonisering av Sápmi och en nedmontering av patriarkatet.

Fältbiologerna är Naturskyddsföreningens fristående barn- och ungdomsorganisation. Förra veckan hade organisationen sitt riksårsmöte där de antog ett nytt politiskt program. Fältbiologerna är nu för ett avskaffande av kapitalism och vill se en ekonomisk demokrati.

– Fältbiologerna tar kampen för en levande planet, från gatans demonstrationer till maktens korridorer. Vi står i solidaritet med alla världens urfolk som drabbas värst av klimatkrisen och ekologiska katastrofer. För att klimatomställningen ska fungera måste den ske på ett antirasistiskt, antipatriarkalt och ekonomiskt rättvist sätt. Idag prioriterar makthavarnas tillväxtideologi rikas lyxkonsumtion över civilisationens överlevnad. Därför krävs radikal ändring av samhällssystemen, säger Leo Rudberg, ordförande på förbundets hemsida.

I en intervju med tidningen Flamman tar Rudberg tydligt ställning mot kapitalism men ställer sig inte heller bakom någon annan ideologi eller ekonomiskt system.

– Vår vision är en värld där naturens bästa står i centrum, och för att lösa klimatkrisen och artdöden måste det ekonomiska systemet förändras i grunden. Kapitalismen – och alla andra ekonomiska system som moderna stater har prövat, exempelvis i Sovjetunionen – har misslyckats. Alla människors grundbehov måste uppfyllas inom planetens gränser, och då behövs en ny och radikalt annorlunda väg. Så vi är emot kapitalismen, men det betyder inte att vi är socialister, säger Rudberg till Flamman.

– Vi vill avsluta den absurda jakten på tillväxt. Människor och ekosystem måste prioriteras över privata vinster, och det kräver ökad demokratisk kontroll, säger Rudberg, till Flamman.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se