Kontakta oss

INRIKES

Donald Trump ställs inför riksrätt för uppvigling

Publicerat

den

Donald Trump. Foto: Wikimedia Commons
Foto: Gage Skidmore

USA    Omröstningen i kongressen är avgjord! President Donald Trump kommer ställas inför riksrätt. Tio av Donald Trumps partikamrater gav sitt stöd till det unika åtalet under onsdagskvällen svensk tid.

Riksrättsåtalet mot president Donald Trump handlar om uppvigling till uppror och kommer exakt en vecka efter att konservativa terrorister stormade parlamentsbyggnaden Kapitolium i Washington. Inför oroligheterna som krävde fem dödsoffer eldade Donald Trump på sina anhängare och uppmanade dem till att ta sig till kongressen. Kort därpå gick anhängarna till våldsamma attacker mot polisen och trängde sig in i parlamentsbyggnaden med ett våldsamt kaos som följd.

l Rättegången tros inledas den 19 januari. Donald Trump blir den första presidenten i USA:s historia som någonsin ställts inför riksrätt två gånger. Men från att ställas inför riksrätt till att bli fälld är steget långt i USA. För att Trump ska fällas i riksrätten krävs det att minst sjutton republikaner röstar för att han ska fällas. Att så många republikaner ska gå på Demokraternas linje och fälla Donald Trump är högst osannolikt enligt många bedömare.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se