Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska medier rasar mot Flammans satirtävling

Publicerat

den

TURKIET Flammans satirtävling skapar reaktioner i Turkiet. Regimtrogna medier är rasande över att det råder yttrandefrihet i Sverige.

Igår rapporterade vi om att vänstertidningen Flamman har utlyst en karikatyrtävling där det bästa bidraget kommer vinna 10 000 kronor. Idag kan vi rapportera om att karikatyrrävlingen har blivit stora nyheter med upprörda rubriker i regimvänliga medier i Turkiet.

Flera regimvänliga medier har rapporterat om Flammans tävling. En av dem är tidningen Sabah son kallar tävlingen för en ”skandaltävling”. Tidningen som har starka kopplingar till regimen och Erdogan själv beskriver Sverige som ett land med oändliga skandaler. Sabah anklagar även svenska medier för att driva en kampanj av förolämpningar mot Erdogan.

”Även svensk press startade ett skandalspel. De startade en kapplöpning för att förolämpa president Erdogan.”, skriver Sabah.

En annan som har reagerat hårt på att Flamman står upp för svensk yttrandefrihet är den regimvänliga journalisten Özlem Doğan på tidningen Milat Gazetesi. På Twitter kommenterar han nyheten genom att kalla Flamman för PKK-supporters.

”Turkiet ska aldrig godkänna Sveriges Nato-medlemskap, som blivit hemvist för terrororganisationer.”, skriver Özlem Doğan.

Förbjudet med satir

I Turkiet är det förbjudet att håna eller göra narr Erdogan. Sedan 2015 har mer än 10 000 människor dömts till fängelse för brottet ”förolämpning” efter att kritiserat eller hånat den turkiska presidenten. Ett av de senast uppmärksammade fallen är oppositionspolitikern Ekrem Imamoglu som dömdes till två års fängelse för drygt en månad sedan. Ekrem Imamoglu sågs som en av Erodgans främsta motståndare som hade en chans att slå honom i årets presidentval

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se