Kontakta oss

NOTISER

Fängslad svensk hungerstrejkar i Georgien – Turkiet vill ha henne utlämnad

Publicerat

den

aysen2
UTRIKES | Vänsteraktivisten Aysen Furhoff från Stockholm är fängslad i Georgien sedan den 19 juni. Det har ännu inte satts något datum för när hennes fall ska tas upp i domstol. Efter att ha fått nog av den inhumana behandlingen väljer Aysen Furhoff att hungerstrejka.

Aysen Furhoff flydde från Turkiet till Sverige år 2002 och bedömdes ha skyddsbehov efter att ha utsatts för tortyr i hemlandet. I samband med gripandet blev hon anklagad för omstörtande verksamhet av Turkiet.

Hon är numera svensk medborgare men internationellt efterlyst av Turkiet, vilket är anledningen till att hon greps direkt vid sin ankomst till Georgien i juni. Hemma i Stockholm befinner sig hennes man Johan Furhoff och deras 10-åriga dotter i oviss väntan. Turkiet utfärdade en internationell efterlysning i slutet av juli, som Sverige i normala fall inte kan påverka, enligt Utrikesdepartementet. Departementet vill nte kommentera varför Turkiet vill ha Aysen Furhoff utlämnad.

Medan det regerande islamistpartiet AKP i Turkiet med våld försöker stoppa de krafter i Turkiet och Kurdistan som kämpar för mänskliga rättigheter, ökar även förföljelser och angrepp mot de politiska flyktingar som lever sina liv utanför Turkiet.

Sedan några år tillbaka har ett tiotal vänsteraktivister och människorättskämpar i ett flertal europeiska länder blivit anhållna efter begäran från Turkiet.

källa: http://offensiv.socialisterna.org/sv/1159/kampanj/11695/

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se