Kontakta oss

NOTISER

Körde dubbla elvatimmarsskift utan att sova och körde utan bromsar

Publicerat

den

OTRYGGA SVERIGE| IF-Metall har förhandlat fram en uppgörelse, som ger 39 anställda vid ett entreprenadföretag i Dalarna 800 000 kronor att dela på. Företaget, ett transportföretag i gruvbranschen, har i flera år tvingat sina förare att jobba dubbla elvatimmarsskift.

Förarna har fått sova i bilarna, som i flera fall saknat bromsar och till och med förarstolar. Det skriver tidningen Dagens Arbete på sin webbsida. De anställda tvingades jobba dubbla skift och mellan skiften sov de någon timme i företagets bilar. Det förekom fall där man arbetat i dubbla skift upp till 21 dagar.

Entreprenadföretaget hade haft ett flerårigt kontrakt med Boliden om transporter i Garpenbergsgruvan. Enligt IF Metall hade företaget systematiskt brutit mot arbetstidslagen regler för dygnsvila och helgvila. Fordonen kunde vara lastade med 50 ton malm. Arbetsköparen har utsatt både chaufförerna och andra människor runt omkring för stor fara.

– Ett under att ingen olycka hände, säger Kent Mohlin, ombudsman vid IF Metall i Dalarna till tidningen.

Förbundets 39 medlemmar vid företaget får 20 000 kronor vardera i kompensation. Icke medlemmar får ingenting. Enligt IF Metall har Boliden inte haft något med de bristfälliga förhållandena att göra. Men har inte kontrollerat entreprenören verksamhet. Gruvbolaget har bytt entreprenör.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se