Kontakta oss

NOTISER

Fem poliser häktade i Brasilien – mördade en 17-årig fattig pojke kallblodigt

Publicerat

den

645@70 (1)
UTRIKES | I Rio de Janeiro har fem polismän häktats efter att en hemlig film visat hur de lägger ett vapen i handen på en ihjälskjuten tonåring. Filmen har väckt starka reaktioner i Brasilien, där polis ofta anklagas för att alltför lättvindigt skjuta ungdomar i de fattiga kåkstäderna.

Filmen som läckt till brasiliansk media visar hur fem polismän står runt en blödande kille i en av Rio de Janeiros kåkstäder.17-åringen är allvarligt skadad men lever ännu, på filmen rör han sig lite. Polisen gör dock inga ansatser att rädda honom istället fäster en av dem en pistol i den döende tonåringens hand och avfyrar.

Filmen, som spelades in från ett hus i närheten, har väckt bestörtning i Brasilien. Polisen rapporterade efter händelsen att de skjutit i självförsvar mot 17-åringen, som beskrevs som en beväpnad bandit.

Det är inte första gången brasiliansk polis anklagas för att ljuga och för att manipulera brottsplatser, men det finns sällan bevis, och de boende i fattiga kåkstäder brukar inte anses vara tillförlitliga vittnen. Många liknande fall når aldrig domstol, och poliserna arbetar kvar i området utan att någon utredning görs. Rio de Janeiros säkerhetsminister José Mariano Beltrame har nu lovat att de fem poliserna ska straffas.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se