Kontakta oss

NOTISER

Feministiskt självförsvar utreds i Skellefteå

Publicerat

den

SONY DSC
INRIKES | En kurs i självförsvar på skoltid – det kan kan bli verklighet för alla tjejer mellan årskurs sex och och gymnasiet i Skellefteå.

Det var på torsdagen som gymnasienämnden i Skellefteå oväntat beslutade att godkänna en motion från Vänsterpartiet, där man krävde feministiskt självförsvar för kommunens tjejer. De tjänstemän som hade berett motionen ville avslå förslaget, men motionen gick igenom efter att Vänsterpartiet fick stöd från Socialdemokraterna. De borgerliga partierna i kommunen röstade mot förslaget.

– Motiveringen till det är att förslaget kommer från Vänsterpartiet, säger Folkpartiets Stina Engström till tidningen Norran.

Frågan ska nu utredas ytterligare innan det slutgiltiga beslutet tas. Även om beslutet går igenom blir det dock inte första gången feministiskt självförsvar står på skolschemat i Västerbotten – under vårterminen kunde Umeå kommun erbjuda feministiskt självförsvar till alla tjejer i årskurs åtta. Beslutet om självförsvar i Umeå togs redan 2005, när den så kallade Hagamannen satte staden i skräck.

Ernst Thälmann
redaktionen@aktuelltfokus.se