Kontakta oss

UTRIKES

Fiffelskandal hotar Benjamin Netanyahu – Kopplas till organiserade brottsligheten

Publicerat

den

ISRAEL| Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hotas av en penningskandal som kan komma att äventyra hans styre. Netanyahu misstänks för att att ha tagit emot 170 000 euro från den organiserade brottsligheten.

Netanyahus kansli, som först förnekade uppgifterna, medgav på tisdagen att premiärministern har tagit emot 40.000 euro från den franske miljardären Arno Mimran. Denne står åtalad i Paris för storsvindel, och har inför rätten hävdat att han skänkte Netanyahu 170.000 euro år 2001.

Den israeliska regeringens juridiska rådgivare, som fungerar som riksåklagare, ska nu avgöra om Netanyaus agerande är åtalbart. Såvitt känt har Netanyahu inte rapporterat någon gåva från Mimran till vare sig riksdagsrevisorerna eller skattemyndigheten.

Affären har skakat både Netanyahus inre krets och Israel, där man under många år vant sig vid bagatellartade oegentligheter från familjen Netanyahu. Men detta är en affär av helt annan dignitet. Mimran anses ha förbindelser med den organiserade brottsligheten.

Ännu mer graverande för Netanyahus del är att han då historien först dök upp för en månad sedan i tidningen Haaretz, förnekade att han mottagit några pengar alls från Mimran, och kallade denne en lögnare

Hittills har de skandaler som kantat Netanyahus bana i regel varit knutna till hans hustru Sara. Staten har tvingats betala ut skadestånd till flera anställda på premiärministerns residens som trakasserats av fru Netanyahu. Häromdagen beslöt sig polisen för att rekommendera åtal mot henne för fusk med räkningar och redovisning. Det gäller bland annat reparationer i parets villa vid Medelhavet som skattebetalarna har fått betala för.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se