Kontakta oss

INRIKES

HVB-personalen: ”Du kan åka tillbaka till Afghanistan så de skär halsen av dig”

Publicerat

den

BENGTFORS| Ett kommunalt HVB-hem för ensamkommande flyktingpojkar i Bengtsfors får hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Intervjuer med 20 av pojkarna ger en samstämmig bild av kränkningar och hot skriver DN.

IVO har gjort två inspektioner och talat med ungefär hälften av de inskrivna på HVB-hemmet Olympens HVB, varav de senaste flyttade dit i december 2015. Pojkarna de flesta födda 1999 lämnar av varandra oberoende och samstämmiga uppgifter om att de inte har något att säga till om på hemmet skriver. Försöker pojkarna göra sig hörd eller protestera kan det hända att man bemöts med ”Då kan du åka tillbaka till Afghanistan”.

Flera pojkar säger också att personal hotat med att höra av sig till Migrationsverket så pojkarna får avslag på sina asylansökningar om de beter sig illa. IVO har också anmärkningar på lokalerna, som är bristfälliga, smutsiga och ”på gränsen till påvra” och på maten, som både boende och personal uppger är dålig.

Några av pojkarna uppger att tre ur personalen har sagt saker som ”Du kan åka tillbaka till Afghanistan så de skär halsen av dig, så blir det tyst på tjatet”, skriver IVO i sitt beslut om krav på åtgärder.

Nu kräver IVO att kommunstyrelsen i Bengtsfors senast den 5 juli redovisar hur man har kommit tillrätta med bristerna gällande kränkningar, lokaler, mat, delaktighet, personalkompetens och dokumentation. Annars riskerar kommunen böter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se