Kontakta oss

LIVSSTIL

Flygbolagens bortglömda skyldighet att informera om ersättningsrätten

Publicerat

den

Photo by Suhyeon Choi on Unsplash

INRIKES/UTRIKES  Inför en flygresa informeras alla resenärer om att de måste checka in sig och sitt bagage i god tid. De ska också befinna sig vid rätt gate väl innan ombordstigning, annars finns det en risk att de inte kommer med på planet. Men vad är det som gäller om det är flygbolaget som inte är i tid? Detta är flygbolagen skyldighet att meddela resenärerna om, för det kan faktiskt vara så att man har rätt till ersättning. 

EU-förordning skyddar vid försening

Sedan 2004 finns det en EU-förordning (261) som tydligt förkunnar att passagerare har rätt till ersättning om deras flygningar kraftigt försenas. Det står också tydligt att flygbolagen måste upplysa alla resenärer om deras rättigheter och hur de ska gå tillväga för att ansöka om ersättning. Det här är inte alltid fallet. Ersättningsrättigheterna kan både vara svåra att hitta och tyda, vilket är anledningen till att företag som Flightright har grundats. Rättsföretaget bildades 2010 och har vuxit över hela Europa. Deras främsta syfte är att hjälpa passagerare att få rätt till ersättning enligt gällande EU-regler. Via deras ersättningskalkylator går det snabbt att avgöra om en försenad flygresa är ersättningsberättigad.

För att en försening ska ge rätt till ersättning måste resan påbörjas eller avslutas i ett EU-land och flygbolaget måste ha sin bas i ett av medlemsländerna. Det spelar ingen roll om flygresan är en charter, till lågpris eller om det är en affärsresa. De enda gångerna förordningen inte gäller är om resan är gratis eller har ett reducerat pris som endast är tillgängligt för dig. Den gäller heller inte om resenären inte har checkat in i tid. Ersättningen kan uppgå till 600 euro samt att det kan inkludera gratis mat, dryck och kommunikation vid långa väntetider på flygplatserna. Ersättningen baseras på hur lång flygresan är och förseningens omfattning.

Luxemburg dom gällande strejker

Det finns samtidigt så kallade extraordinära omständigheter då ersättningsrätten inte gäller. Detta gäller vid förseningar som inte är orsakade av, eller kunde förhindras, eller förutspås av flygbolaget. Bland dessa omständighet ingår exempelvis extrema oväder, fåglar som flyger in i motorerna, att luftrummen stängs eller strejker. Det sistnämnda kan däremot vara en tolkningsfråga.

Under senare år har det blivit vanligare med flygstrejker där de anställda kräver rättvisare löner, arbetstider och avtal. Strejker faller enligt EU-förordningen inom ramen för extraordinära omständigheter, men inte i alla fall. 2018 drogs en ersättningstvist till domstol i Luxemburg. Där slogs det fast att strejker inte behöver vara en extraordinär omständighet. Om flygbolaget hade kunnat undvika strejken på grund av tydliga missförhållanden eller om den förlängdes på grund av felaktig hantering, kan förseningar ge rätt till ersättning även vid strejk. Konsumentverkets fristående enhet Konsument Europa rekommenderar numer resenärer som försenats eller fått sina flyg inställda på grund av strejker, att alltid söka ersättning.

Foto: Erik Odiin

Tydliga förklaringar av resenärers rätt till ersättning bör vara ett kriterium i valet av flygbolag. Om en försening skulle uppstå, oavsett flygbolagens tydlighet, är det viktigt att spara alla kvitton samt komma ihåg följande: flygbolagen slipper inte undan sina skyldigheter bara för att de erbjuder kompensation i form av presentkort eller rabatterade priser på andra resor.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons