Kontakta oss

UTRIKES

USA-sponsrade valobservatörer erkänner: ”Morales vann presidentvalet”

Publicerat

den

Foto: Eneas De Troya

STATSKUPPEN I BOLVIA De amerikanska valobservatörerna från organisationen, OAS. påstod att Evo Morales hade ägnat sig åt valfusk. Nu visar OAS egen slutrapport från bolivianska valet att Morales vann valets första omgång helt utan oegentligheter.

Mitt under det bolivianska presidentvalet den 20:e oktober avbröt de amerikanska valobservatörerna från OAS rösträkningen och gick ut med ett pressmeddelande där de hävdade att omfattande valfusk hade begåtts. Detta togs som en förevändning för landets militär och extremhöger att genomföra en militärbackad statskupp mot landets folkvalda president Evo Morales.

I dagarna kom OAS extremt försenade slutrapport och den konstaterar att Evo Morales vann presidentvalet redan i första omgången.​ Rapporten visar visserligen att valfusk har begåtts – men att omfattningen av valfusket var så pass litet att det omöjligt kunde ha påverkat valutgången. Även om om man hade räknat bort de vallokaler där valfusk påvisats, eller räknat dessa till högerkandidaten Mesas fördel, så hade Evo Morales ändå vunnit första valomgången med klar majoritet.

Evo Morales, som alltså är Bolivias demokratiskt valda president, beskriver OAS tidigare beteende som ett bedrägeri. ​

”Det enda bedrägeriet var det av OAS (…) Kuppmakarnas har rånat oss på valet den 20e oktober.​”, skriver Evo Morales på Twitter.

Grundades av USA​

Organization of American States; OAS grundades 1948 i ett möte där USA och ytterligare 20 konservativa stater deltog i Bogota. Mötet leddes av USA:s utrikesminister George C Marshall och resulterade i att OAS uttalade målsättning blev att ”bekämpa kommunismen” i Sydamerika. OAS har sedan grundandet sitt kontor i Washington D.C.​

Idag utmålas OAS ofta som en ”neutral” källa och citeras flitigt i västerländsk media och europeiska politiker. Men så sent som 2018 nämns OAS i USA:s statsbudget där landets bidrag till organisationen motiverar med att OAS ”främjar USA:s politiska och ekonomiska intressen”.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se ​