Kontakta oss

iFOKUS

Maria Hind Alias efter hatvågen: Islamister och nationalister samma skrot och korn

Publicerat

den

Maria Hind Alias - Foto: Faksimil Twitter

iFOKUS Maria Hind Alias kritiserade självutnämnda moralpoliser som trakasserar unga kvinnor på nätet. Då utsattes hon för en nationalistisk hatstorm på sociala medier. I en intervju med Aktuellt Fokus berättar om hon om hatet och likställer nationalisternas beteende med hederskultur.

De senaste veckorna har unga kvinnor utsatts för organiserade trakasserier och uthängningar på sociala medier. Bakom uthängningarna återfinns flera dokumenterade högernationalister. Enligt dem själva är målsättningen att unga kvinnor ska skämmas för att dom klär sig i korta kjolar, har linnen eller bikinis som inte är heltäckande. Den konservativa kampanjen har mött hård kritik på sociala medier. En som kritiserade nationalisterna är S-politikern Maria Hind Alias från Eskilstuna som också är aktiv i kampen mot hedersvåld och islamism. Efter hon kritiserade den konservativa kampanjen vändes trakasserierna mot henne själv. Bara de senaste dygnen har hundratals hatiska utspel gjorts mot Maria Hind Alias. Med anledning av det inträffade bestämde vi oss för att kontakta henne och ställa några frågor.

De senaste dygnen har du blivit hårt ansatt av nationalister och även rena nazister, efter att du kritiserade uthängningar och trakasserier mot unga kvinnor i sociala medier.Kan du berätta hur det startade och vad du utsattes för?

– Det startade med att jag ifrågasatte deras kvinnosyn med en retweet. Jag fick in och läste under hashtagen och upptäckte väldigt obehagliga skriverier om hur man ser på kvinnan, kvinnans roll och att kvinnor numer är slösaktiga. Jag arbetar för ökad jämställdhet, så om det innebär att kritisera nazister eller fundamentala islamister – spelar mindre roll. En av dessa personer sökte igenom mina tweets och hittade vad jag skrev om syrianer, att det är en folkgrupp som man föds i. Jag svarar en alt. höger person i en annan tråd att han inte dikterar vad som är svenskt/kvinnligt. Dom lägger dessa två tweets bredvid varandra och så börjar drevet från högerextrema på twitter. Den ena efter den andra skriver ganska obehagliga saker. Jag har utsatts för väldigt mycket hat. Många som har kommenterat i mina trådar att jag ska ”flyga hem”, vart det nu är.

Hur ser du på det som har hänt?

– Vi som på något sätt kallar oss demokrater och står upp för allas lika värde har faktiskt en skyldighet att markera mot detta. Jag förstår att alla inte vågar då dessa människor kan vara riktigt otäcka. Varken islamister eller extremhögern kommer att komma undan med att försöka montera ner jämställdheten som vi har byggt upp i Sverige, oavsett vilka försök dom kommer med.

Du är en offentlig person, har detta någon betydelse för graden av trakasserier tror du?

– I och med att jag är offentlig så tror jag att jag riskerar att bli mer hårt ansatt än andra, vilket är ok. Men när det kommer till rena olagligheter så är det inte acceptabelt. Det som dessa personer ska komma ihåg är att vi som står upp för demokrati och jämställdhet kommer aldrig vika oss för deras vidrigheter.

Du som offentlig politiker får ju uppleva rätt mycket hårdhet på till exempel Twitter, har du några råd till de unga tjejer som trakasseras just nu?

– Mitt råd är att ha gott om stöd utanför sociala medier. Om man vill peta på getingbon så behöver man ha stöd. Om jag inte hade haft ett gigantiskt stöd utanför sociala medier så hade jag aldrig orkat. Det är jobbigt att få sin person kritiserad varje dag. Man ska även komma ihåg att om det finns en som hatar så finns det hundra som älskar. Vi får aldrig låta hat vinna, i något avseende.

Hur allvarligt rent demokratiskt/samhälleligt ser du att den här sorten skammande av unga kvinnor är?

– Demokratin, framför allt jämställdheten är hotad. Det ser vi inte minst i vissa partiers olika ståndpunkter vad gäller exempelvis abortfrågan. Sveriges resa mot denna jämställdhet som vi faktiskt har idag är inte gammal, det är lätt att bli fartblind och glömma bort vilken förmån det är att faktiskt leva i ett land där kvinnors rättigheter inte dikteras av män. Jag föreläser och arbetar emot hederskultur. Att det finns krafter i Sverige som vill ha en ”svensk hederskultur” är fruktansvärt provocerande. Låt oss komma ihåg att dessa är personer som har gått i svensk skola och finns på våra arbetsplatser. Det tar tid att bygga upp ett hus, men några minuter att rasera. Låt oss aldrig glömma det.

I en tweet jämförde du nationalister med IS, kan du utveckla detta? Tror du den tweeten kan ha gjort att du utsattes så hårt av nationalister och andra högeraktivister?

– Jag likställer alltid odemokratiska krafter. IS och nazister är lika odemokratiska och är ett lika stort hot mot vår demokrati. Att påstå att IS är invandrad och inte svenskt spelar liksom mindre roll, vi kallar en spade för en spade. Jag tror absolut att det kan vara en orsak till att jag har blivit så attackerad, för nazisterna hatar islam och invandrare. Att likställa dom var bokstavligen att peta med båda händerna i getingboet som drottningen bor i. Kommer jag sluta? Aldrig.

Hur upplever du det eventuella stöd du har fått från andra Twittrare?”

– Personer från alla demokratiska partier har visat stöd. Men jag har fått oanat mycket stöd från dom som brukar kritisera mig som mest på Twitter. Loan Sundman (fackligt engagerad S-kritiker reds anm) noterade detta först och stöttade mig på Twitter, och många hängde därefter på. Man märker i dessa situationer vilka det är som är ens riktiga stöd. Detta visar en sak, när det väl gäller så är vänstern en enad front mot odemokratiska krafter.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons