Kontakta oss

UTRIKES

FN tillsätter Saudiarabien i kvinnokommissionen för kvinnors rättigheter

Publicerat

den

UTRIKESFN tillsätter Saudiarabien i en kommission som ska ansvara för och förstärka kvinnors rättigheter. Samtidigt är landet bland de sämsta i världen på området.

FN hade förra veckan en dold omröstning där de valde ut vilka länder som ska sitta i deras olika kommissioner. I FNs kvinnokommission valdes Saudiarabien in tillsammans med 12 andra länder.

Saudiarabien är samtidigt det landet som rankas i botten när det kommer till kvinnors rättigheter av olika organisationer. Av World Economic Forum rankas landet på plats 135 av 145, 10 platser från botten.

I Saudiarabien krävs kvinnor att ha tillstånd av manliga övervakare, så kallade walis för att få lämna hemmet. En walis tillstånd krävs också för att resa, giftemål, arbeta och besöka läkaren. Kvinnor i landet fick varken rösta eller organisera sig politiskt fram tills 2015.

I november förra året fick FN kritik av Human Rights Watch och Amnesty när de valde in Saudiarabien i kommissionen för mänskliga rättigheter.

Flera kontroversiella länder
De övriga länderna som blivit invalda i kvinnokommissionen är Algeriet, Komorerna, Kongo, Ghana, Kenya, Irak, Japan, Sydkorea, Turkmenistan, Ecuador, Haiti och Nicaragua. Länderna kommer att tillträda 2018 och sitta fram tills 2018.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons