Kontakta oss

iFOKUS

Tjetjeniens president vill utrota landets homosexuella före ramadan

Publicerat

den

TJETJENIEN| De senaste veckorna har det cirkulerat uppgifter i sociala medier om att Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov fängslat landets homosexuella i koncentrationsläger. Nu kommer nya rapporter om att Kadyrov tänkt utrota landets homosexuella före Ramadan inträffar.

Sedan början av månaden har det cirkulerat rykten i sociala medier om att Tjetjenien fängslat homosexuella i koncentrationsläger. Det är den ryska tidningen Novaja Gazeta som börjat gräva i den pågående situationen i Tjetjenien och släppt nya uppgifter. Storbritanniens utrikesminister Alan Duncan ska enligt Pink News berättat att de fått ta del av uppgifter som bekräftar att Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov tänkt utrota landets homosexuella före Ramadan infaller i slutet av Maj.

Novaja Gazeta är en stor tidning i Ryssland som fått flera av sina journalister mördade när de granskat makthavare i landet. Tjetjeniens president misstänks vara huvudaktören bakom morden på journalisterna Anna Politkovskaja och Natalja Estemirova som arbetade för tidningen och granskade Tjetjenien.

Enligt Novaja Gazeta sitter runt 100 fängslade i koncentrationsläger och 4 personer ska ha avlidit. Kadyrovs talesperson ska ha svarat på rapporterna med att det inte finns några homosexuella i landet därav kan händelserna inte ha ägt rum.

Dmitry Peskov, Putins pressekreterare ska enligt uppgifter till AP sagt att den ryska regeringen inte hittat några bevis för att de pågående händelserna ska äga rum. Human Rights Watch har sedan länge kritiserat Ryssland för att kränka homosexuellas rättigheter och anser att de inte bryr sig om händelserna som pågår i Tjetjenien.

Rysk delrepublik
Tjetjenien är idag en autonom delrepublik i Ryssland. Landet har sedan Sovjetunionens fall varit i två krig mot Ryssland om sin självständighet utan att lyckats uppnå full självständighet. Sedan 2007 styrs landet av Ramzan Kadyrov.

Kadyrov tillhör en av de största familjeklanerna i landet, där det pågår en maktkamp bland de olika klanerna. Kadyrov anses vara Moskva-vänlig då han fick hjälp av Ryssland att ta makten i landet från de konkurrerande klanerna.

Bild från Ramzan Kadyrov Instagram-konto

 

Skjutit automatvapen med Alexander Gustafsson
Kadyrov är sedan tidigare känd för omvärlden genom sin aktivitet på sociala medier. Han är ett stort fan av kampsporten MMA och har bjudit sportens största stjärnor till Tjetjenien. De svenska UFC-fighterna Alexander Gustafsson och Nicklas Bäckström är två som blivit inbjudna och de skapade rubriker i massmedia när de poserade med skjutvapen.

Kadyrov grundade Akhmat Fight Club, hans eget gym som ska sätta Tjetjeniens MMA-fighters på världskartan. Den forne UFC-tungviktsmästaren Fabricio Werdum är en av dom som hjälp till att bygga gymmet efter att han enligt egen utsago blivit behandlad som en kung i Tjetjenien. Werdum har tagit på sig rollen som ambassadör för landet och försvarat flera av Kadyrovs kontroverser.

Samtidigt har Kadyrovs kampsportsintresse inte varit helt okontroversiellt. I oktober förra året arrangerade han en gala där hans egna söner gick matcher. Alla hans tre söner är under tolv år och gick fullkontaktsmatcher något som är förbjudit enligt det rådande ryska regelverket. Kontroverserna slutade inte där utan MMA-legenden Fedor Emelianenko som är huvudansvarig för det ryska MMA-förbundet kritiserade Kadyrovs barnmatcher. Emelianenkos dotter blev kort därefter påhoppad på stan av flera okända män i vad som tolkas som en signal från Kadyrov.

Hans sportintresse som visats upp på sociala medier har gjort han populär i omvärlden där han fått en skara trogna följare. Följare som sedan väljer att försvara honom likt nättroll när han blir kritiserad av omvärlden.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se