Kontakta oss

INRIKES

Så sprids BB-ockupanternas budskap i Sverige

Publicerat

den

SOLLEFTEÅ Den 9 maj ska representanter för BB-ockupanterna i Sollefteå överlämna en protestlista till regeringen. Tusentals människor har redan skrivit under och kräver att politikerna ska riva upp nedläggningsbeslutet och öppna Sollefteå BB igen.

Runt omkring i landet har privatpersoner, vårdpersonal och aktivister samlat in namn till BB-ockupanterna i Sollefteå. I Göteborg har såväl privatpersoner som unga aktivister samlat in namn på centrala stan och ute på arbetsplatser. Även i Eskilstuna, Knivsta och östgötska Linköping har människor samlat in namn.

I Stockholm har organisationen Demos samlat in namn vid flera tillfällen. Organisationen har även samlat in pengar och stöttat ockupationen ekonomiskt. När Aktuellt Fokus talar med Staffan Lundgren från Demos säger han att det är en självklarhet att stötta den pågående ockupationen.

Varför har ni i Demos Stockholm samlat in namn för BB-ockupanterna i Sollefteå?

– Det är självklart för oss av flera skäl: dels på grund av att solidaritet är en bärande del av vår verksamhet och solidaritet erkänner varken lands- eller länsgränser, dels för att det som ockupationen belyser är en fråga av strukturell natur: vården – liksom andra delar av välfärden  är i kris efter att i decennier gjorts till en marknadsekonomisk lekstuga med konsulter som okvalificerade lekledare och av politiker med tveksamma lojaliteter.

Hur har reaktionerna från allmänheten varit?

– Reaktionerna är odelat positiva, ockupanterna har ett stort stöd. Det visade sig också under den snabbt ihopkallade ljusmanifestationen på Medborgarplatsen i mitten på februari.

Så här gör du för att stötta ockupanterna

Det finns flera sätt att stödja BB-ockupanterna på. Det främsta är givetvis att befinna sig på plats. För att dra sitt strå till stacken rent fysiskt krävs det att man tar kontakt med BB-ockupanterna.

De så kallade ockupationspassen är uppdelade på fyra pass per dygn. 07.00-12.00 – 12.00-16.00 – 16.00-20.00 – 20.00-07.00. För att delta ringer man till ockupationstelefonen och bokar in ett eller flera pass på 070–444 91 92.

Det andra sättet man kan hjälpa till på är att samla in namnunderskrifter till ockupanternas protestlista. Det gör man genom två alternativ. Antingen genom att skriva ut listorna som finns i PDF-format och därefter samla in namn på stan, arbetsplatsen eller till exempel i skolan. Vill du samla in namn på detta sätt så är det viktigt att du kommer ihåg att namnen ska vara inlämnade till BB-ockupanterna senast 1 maj.

För den som hellre vill visa sitt stöd genom att bara skriva under så finns det även en namninsamling online. Efter du har skrivit under så kan det vara en bra idé att dela länken till dina vänner på sociala medier. Det sista tipset är att fortsätta dela nyheter och länkar från BB-ockupanternas stödsida på Facebook. På så sätt kan ockupanternas budskap fortsätta höras.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se