Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Forskarlarmet: Miljöföroreningar leder till krympta snoppar

Publicerat

den

Foto: Nick Humphries

KLIMAT & MILJÖ Forskaren Shanna Swan har upptäckt att Ftalater bidrar till mindre och missbildade penisar för spädbarn.

I en nysläppt bok varnar forskaren Shanna Swan för att miljöföroreningar leder till en ökad risk för missbildningar och kortare penis. Enligt forskaren kommer det att påverka mänsklighetens fortplantning negativt.

Enligt Swan är det Ftalater som är huvudorsaken. Ftalater är hormonstörande och används i tillverkningen av bland annat plastprodukter. Sedan tidigare är det känt genom test på labbråttor men Swan har tagit en titt på pojkar som utsatts för Ftalater när de varit i livmodern och sett ett samband. I Sverige är det numera förbjudet att tillverka leksaker och barnartiklar med Ftalater.

Ftalater härmar det kvinnliga könshormonet östrogen vilket enligt forskningen leder till en hämmande könsutveckling hos pojkar och problematiska beteenden hos vuxna.

Swans bok är baserad på flera vetenskapliga studier. En studie från 2017 visar att mäns spermieproduktion sjunkit till hälften de fyra senaste decennierna. Fortsätter utvecklingen förväntar sig Swan att majoriteten av jordens män inte kan producera dugliga spermier.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons