INRIKES Flera poliser och åklagare inom rättsväsendet är frusterade över att de inte kan stoppa återfallsförbrytare. En kammaråklagare tycker att den svenska straffrabatten bör begränsas.
En granskning av Sveriges Radio, SR visar att flera inom rättsväsendet är frustrerade över hur sexbrottslingar kan dömas för brott, avtjäna sitt straff och sedan utföra samma brottslighet igen.
Ett exempel är en man som dömts fyra gånger för sammanlagt 44 olika brott. Han kartlägger minderåriga flickor på internet och använder deras bilder och information som utpressning för att tvinga dom att träffa honom eller visa upp sig i en webbkamera.
Ett av hans offer är ”Amanda”. Som 14-åring blev hon våldtagen av mannen. Fyra år senare fortsätter han att trakassera henne genom att sprida hennes nakenbilder på internet.
SR har varit i kontakt med med flera poliser och åklagare i olika delar av landet som alla är frustrerade. Enligt dom har rättsväsendet inte tillräckligt med kapacitet för att sätta stopp för sexbrottslingar som återfaller i brott.
Ingen straffskillnad på 10 eller 50 brott
Kammaråklagare Helene Gestrin tycker att ett stort problem är den svenska straffrabatten.
– Ett problem där är att ju att om man begår många sexualbrott mot barn via internet så blir den inbyggda straffrabatten ganska stor, när man döms för många brott samtidigt. Om man döms för trettio sexualbrott eller tio sexualbrott gör ofta inte så stor skillnad för påföljden, säger Gestrin till SR.
Andra problem som underlättar för dagens sexbrottslingar är att allt fler barn i yngre åldrar tar sig ut på internet och använder sociala medier där kan bli lätta offer. Där tycker kammaråklagare Rebecca Dison att det behövs nyare lagstiftning.
– Vi har ju väldigt små barn som är så pass kompetenta att de klarar av att använda elektroniska enheter helt själva. Som klarar av att ta bilder, filma. Det gör att lagstiftningen måste hänga med. På samma sätt som det utvecklas, på samma sätt öppnar vi andra arenor för barn att bli potentiella offer, säger Dison till SR.
Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar