Kontakta oss

INRIKES

Försvunnen 5-åring hittad död utanför kritiserat Humana-boende

Publicerat

den

HAGFORS    5-åring avliden – saknade tillsyn på kritiserat HVB-boende. Vårdbolaget som driver boendet har personalbrist som affärsidé. Fått hård kritik från IVO.

Den 5-åriga pojken som försvann från det privatägda HVB-hemmet i Hagfors har hittats avliden. Enligt uppgift hittades pojken i Uvån som ligger drygt 200-300 meter från HVB-hemmet. Varför 5-åringen saknade tillsyn är förnärvarande okänt. Klart är däremot att 5-åringen försvann vid sjutiden på förmiddagen och återfanns avliden drygt sex timmar senare. Polisen kommer nu utreda omständigheterna kring pojkens försvinnande.

– Vi utreder ärendet som ett dödsfall med rubriceringen vållande till annans död. Det finns ingen skäligen misstänkt, skriver polismyndigheten på sin hemsida.

Personalbrist som affärsidé

HVB-boendet Platea som pojken försvann ifrån drivs av det hårt kritiserade vårdföretaget Humana. Bara några månader efter att Humana tog över verksamheten 2017 började problemen hopa sig. Rätt snart stod det klart att vårdföretagets affärsidé grundades på bland annat personalbrist.

– Det finns inte mycket tid till omvårdnad, omtanke och kärlek alls utan det är att hålla koll på ett halvt fotbollslag. De här barnen kräver så mycket. Det här är barn med extra speciella behov som kommer från trasiga familjeförhållanden, sa en av visselblåsarna på Platea till Sveriges Radio 2017.

Fått hård kritik från IVO

Så sent som den 5 maj i år avslöjade SVT Värmland hur det privata vårdföretaget gör mångmiljonvinster samtidigt som kvaliteten har uteblivit. Kostnaden för en enda placering uppges variera mellan 4274 kronor och 4870 kronor per dygn.

Sedan minst fyra år tillbaka har boendet fått återkommande kritik från inspektionen för vård och omsorg (IVO). IVO-kritiken har bland annat gjort gällande att vårdföretaget inte har vidtagit några åtgärder för att säkra kvaliteten samt att bolaget har ägnat sig åt olagliga tvångsmedel mot barn, däribland olika former av fasthållningar.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se