Kontakta oss

INRIKES

Riksdagsmajoritet redo att fälla Löfven

Publicerat

den

Foto: Anna Tärnhuvud

INRIKES Efter att Vänsterpartiet meddelat att de vill fälla regeringen har de fått stöd av tre andra partier. På måndag blir det en omröstning i riksdagen och oppositionen har en majoritet.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur Vänsterpartiet gav regeringen 48 timmar på sig att skrota sin idé om marknadshyror. Regeringen valde att inte gå med på Vänsterpartiets krav så partiet ställer sig bakom en misstroendeomröstning i riksdagen.

Efter Vänsterpartiets besked var Sverigedemokraterna snabba och lämnade in en yrkan om misstroende mot statsminister Stefan Löfven. Moderaterna och Kristdemokraterna har också valt att ställa sig bakom yrkandet. Tillsammans med Vänsterpartiet har de tre högerpartierna den riksdagsmajoritet som krävs för att fälla regeringen. Misstroendeomröstningen kommer att ske på måndag kl 10.00.

Trots att Vänsterpartiet nu planerar att fälla regeringen meddelar partiledaren Nooshi Dadgostar att det inte är aktuellt att släppa fram en högerregering.

– Väldigt svårt att tro att vi skulle stötta honom(Ulf Kristersson) som statsminister. Jag tror att han skulle behöva genomföra oerhört stora förändringar i sitt partis politik. Han vill ju på riktigt montera ner folkhemmet och välfärdsstaten som är så bra för Sverige. Det kommer inte hända från min sida, säger Dadgostar till Expressen.

Den enda möjligheten för att det skulle bildas en högerregering är om Centerpartiet skulle byta sida.

– Den enda risken som jag ser med en Kristersson – Åkesson regering är om Annie Lööf skulle rösta på en sån, det är ett besked man skulle behöva få från henne, om hon är beredd att rösta på en Åkessonregering, säger Dadgostar.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se