Kontakta oss

NOTISER

Från fronten i striderna mot ISIS – Svenske soldatens videohälsning till Sverige

Publicerat

den

söderjesper
SYRIEN
| Den svenska frivilliga YPG-soldaten Jesper Söder har lagt upp en videohälsning till Sverige. Sedan den 19 maj befinner sig svensken i Syrien för att bekämpa den islamistiska terrormilisen ISIS.

– Jag mår bra, inleder den unga Trollhättebon den 2,19 minuter långa hälsningen till Sverige. Därefter låter han meddela att han har blivit skadad av en mina men att han kommer bli återställd.

Jesper Söder är en ung kille från Trollhättan. Jespers resa till Syrien började den 19 maj då han enligt sig själv åkte ner för att hjälpa de svaga och utsatta mot terrormilisen ISIS. Sedan dess har han deltagit i hårda strider, hjälpt människor och djur samt även hunnit med att beslagta en ISIS-flagga som senare brändes.

Jesper Söder är ansluten till de kurdiska socialisterna i folkets försvarsarmé, YPG. I ett färskt videomeddelande från fronten ger han en bild av motståndet mot den islamistiska terrormilisen. Bland annat berättar han om hur ISIS har tryckts tillbaka och att de kurdiska styrkorna har återtagit så mycket mark man kan, samt att man inte kan ta sig längre fram. Ljudkvalitén i videomeddelandet är inte optimalt på grund av vindbrus och det är svårt att tyda allt den svenska YPG-soldaten säger.

Skadades av en mina

Den 11 juni skadades Jesper av en mina som briserade när han och en kamrat skulle gå och leverera vatten till civila. Jesper skadades lindrigt och fick tillbringa två dagar på sjukhus. Hur det gick för Jesper Söders vän är för närvarande oklart men mycket tyder på att hen avled av sina skador. I videomeddelandet berättar han vidare om ISIS-bombterror. ISIS ska bland annat ha placerat ut bomber och minor över hela närområdet. Framförallt kring områden där civila barnfamiljer bor.

Se svenskens hälsning nedan


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se