Kontakta oss

UTRIKES

Glädjebeskedet: IS förlorar sitt sista fäste

Publicerat

den

UTRIKES De Syriska demokratiska styrkorna meddelar att de nu intagit IS sista fäste i Syrien. Terrorsekten har nu inga fästen kvar i mellanöstern.

Sedan en tid tillbaka har det pågått strider i Syriska Baghouz som varit terrorsekten IS sista fäste. Nu meddelar Mustafa Bali, talesperson för de Syriska demokratiska styrkorna,SDF att de tagit kontrollen över Baghouz och därmed har IS inte längre kontroll över något geografiskt område i Syrien. 2017 blev terrorsekten av med sitt sista område i Irak och har därmed förlorat all kontroll i mellanöstern. Det finns enbart ett fåtal terrorister kvar som gömmer sig ute i öknen uppger SDF.

SDF är en militär allians främst bestående av den kurdisk socialistiska milisen YPG och dess kvinnliga motsvarighet YPJ. I takt med att de befriat icke-kurdiska områden i Syrien från IS har det anslutit sig flera andra minoritetsgrupper och deras miliser. De olika folkgrupperna som utgör alliansen är främst kurder, assyrianer, yezidier och araber. Tillsammans med amerikanskt stöd har SDF varit den mest framgångsrika gruppen i utdrivandet av IS i Syrien.

SDF representerar den Autonoma administrationen av norra och östra Syrien, en autonom region i Norra Syrien. Ursprungligen gällde enbart det autonoma styret den kurdiska regionen Rojava men i takt med att IS blivit utkörda i regionen har de expanderat och inkluderat flera regioner och folkgrupper och bildat den autonoma federationen. Regionen är byggd på den frihetligt socialistiska ideologin Demokratisk Konfederalism skapad av Abdullah Öcalan.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se