Kontakta oss

INRIKES

Usel Gotländsk beredskap inför framtida torka

Publicerat

den

GOTLAND| Trots att torkan på Gotland kan komma att bli värre i framtiden står kommunen utan någon form av beredskap.

I somras rapporterade Aktuellt Fokus att torkan i sydvästra Sverige och Gotland skulle komma att bli värre framöver. Små vattenmagasin tillsammans med mindre nederbörd och varmare vintrar kommer att bidra till vattenbrist framöver.

Tidigare i somras skickade kommunen in en ansökan om att få ta vatten ur Tingstäde träsk. Om Mark- och miljödomstolen säger nej kan det tvinga Gotland att ransonera vattnet, vilket kommer att drabba vanligt folk och deras levebröd. Som det ser ut nu verkar läget ha stabiliserat sig något tack vare nöderbörden i Augusti.

Trots den uppenbara katastrofen har kommunen inte någon större beredskap. Sveriges Radio Gotland fanns det för 20 år sedan beredskap för torka. Man hade då båtar som kunde skeppa dricksvatten från Stockholm. Den nuvarande planeringen innefattar att utöka våtmarker och bygga en anläggning som kan avsalta havsvatten inför framtida problem.

Öland drabbades också hårt av den torra sommaren och där valde man att skeppa vagnslaster med vatten från Kalmar till ön. Borrningar efter nya vattenreservoarer har också blivit mer på tapeten för öns innevånare men frågan är hur långsiktig den lösningen är.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons