Regionen bröt sjukvårdspersonalens semester

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: < 1 minut

INRIKES| I Västerbotten har sjukvårdspersonal varit tvungna att gå in och jobba under lediga dagar och semestern. Vårdkaoset i Sverige ...

INRIKES| I Västerbotten har sjukvårdspersonal varit tvungna att gå in och jobba under lediga dagar och semestern.

Vårdkaoset i Sverige återkommer varje sommar tack vare underbemanning. Om avdelningar på sjukhus och vårdcentraler klarar av trycket under sommaren beror det oftast på att man överbelastar den befintliga personalen.
På Umeå och Skellefteå sjukhus har flera avdelningar varit tvungna att ta in personal även då de egentligen haft semester eller varit lediga, uppger SVT Nyheter Västerbotten.

– De har jobbat jättemycket övertid, de har gått in på lediga dagar, en del har blivit inkallade från semestern och många har hoppat över luncher och stannat kvar efter ordinarie pass är slut, säger vårdförbundets ordförande i Västerbotten Jenny Olsson till SVT.

Personalbristen inom vården har flera orsaker. Besparingar på grund av vinstkrav och privatiseringar skapar stor press på personalen. Dessutom har SCB tidigare varnat för att det kommer att råda brist på exempelvis undersköterskor de närmaste 20 åren. Runt 150 000 undersköterskor saknas, och då är det bara räknat inom äldreomsorgen. Sedan 90-talet har var fjärde undersköterska försvunnit inom vården.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar