Kontakta oss

EKONOMI

Nobelpristagaren om demokratifientliga TTIP: ”Ett väldigt stort misstag”

Publicerat

den

EKONOMI| Ekonomen Joseph Stiglitz har sagt sitt om det demokratifientliga handelsavtalet TTIP. Enligt Stiglitz vore det ett väldigt stort misstag av USA och EU att säga ja till avtalet.

Nobelpristagaren och ekonomen Joseph Stiglitz menar i en intervju med Amy Goodman på Democracy Now! att det demokratifientliga handelsavtalet kommer att innebära ett steg tillbaka i utvecklingen för USA och EUs medlemsländer. Han kritiserar USAs nuvarande president Barack Obama för att vara för handelsavtalet TTIP eftersom det kommer att tillintetgöra presidentens egna försök att demokratisera ekonomin i USA.

Stiglitz är även kritisk till hur förhandlingarna mellan parter har varit utan insyn för vanliga medborgare. De enda som har haft insyn är direktörer och lobbyister, trots att handelsavtalen riskerar vanligt folks demokratiska inflytande. Kort och gott sammanfattar han det hela som ”ett väldigt stort misstag”.

En av de mest kritiserade delarna i det demokratifientliga handelsavtalet TTIP är vad som kallas direktörsdomstolar. Dessa finns redan i Nordamerika mellan Kanada, USA och Mexico i form av handelsavtalet NAFTA. Bland annat möjliggjorde det för oljebolaget TransCanada att stämma USA för att Obama valde att säga nej till en oljeledning från Kanada genom USA till Mexiko.

Se hela intervjun med Joseph Stiglitz och Amy Goodman här.
Läs mer om svenska folkets motstånd till TTIP här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons