Kontakta oss

iFOKUS

Granskning: Majoriteten av Kristerssons ministrar saknar arbetslivserfarenhet

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

REGERINGEN   Majoriteten av Ulf Kristerssons statsråd har aldrig haft ett riktigt jobb. Istället för att ge sig ut i arbetslivet har statsråden prioriterat att försörja sig på skattepengarna inom politiken. Det visar vår granskning av ministrarnas personliga cv:n.

Av regeringens 23 statsråd är det bara minoriteten som faktiskt har någon form av arbetserfarenhet. I vår genomgång av regeringens cv:n visar det sig att 12 av 23 ministrar aldrig haft varit ute i arbetslivet som de flesta av Sveriges vuxna befolkning. Tvärtemot har majoriteten i Ulf Kristerssons regering, inklusive honom själv, aldrig haft ett riktigt jobb utanför politiken. Så låt oss börja genomgången med statsministern själv.

”Arbetslinjen framförallt”

Ulf Kristersson – Foto: Frankie Fouganthin

Sedan regeringen Reinfeldts dagar 2006-2014 har Ulf Kristersson varit en varm anhängare av den så kallade ”arbetslinjen”. Ett nykonservativt begrepp som innebär att svenskarna ska finna sig i att ta vilket arbete som helst till vilken kostnad som helst, annars blir man utförsäkrad från sina sociala skyddsnät. Under regeringen Reinfeldts tid var Ulf Kristersson socialförsäkringsminister och var delaktig i utformandet av ett system där Försäkringskassan bland annat nekade svårt sjuka och cancerpatienter ersättning om dom inte återvände till jobbet efter 180 dagar, alternativt tog ett nytt jobb med andra arbetsuppgifter.

Med allt prat om arbetslinjen skulle man kunna tro att Ulf Kristersson verkligen älskar att arbeta. Men när vi granskar statsministerns cv är det glest med riktiga jobb utanför politiken. Om det räknas att vara kommunikationschef på sina vänners företag så har Ulf Kristersson faktiskt arbetat hela två år i sitt 59 åriga liv. Allt annat har varit uppdrag som han har fått genom politiken.

Sådan statsminister sådan vice statsminster

Foto: Frankie Fouganthin

Precis som statsministern har Sveriges vice statsminister tillika energi- och näringsminister inte heller någon vidare erfarenheter från arbetslivet. Faktum är att Ebba Busch har aldrig haft ett riktigt jobb. Det närmsta man kan hitta i hennes cv är en årstjänst som PR-konsult på en lobbybyrå.

Här är resten av de arbetsskygga ministrarna

43-åriga Johan Forssell (M), bistånds- och utrikeshandelsminister tillhör också majoriteten av ministrar som aldrig har haft ett riktigt jobb. I Forssells cv framgår det att han bara har erfarenheter från politiken och akademiska studier.

En person som har befunnit sig i politiken sedan tonåren är vår 42-åriga civilminister Erik Slottner (KD). Från ungdomsförbundare i tonåren till ung parlamentariker i Stockholm. Har aldrig haft ett riktigt jobb.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) är precis som statsrådskollegan Slottner uppvuxen i politiken. Inte någon gång under sitt 41-åriga liv har han haft ett riktigt jobb.

Foto: Riksdagen

Sveriges yngsta minister genom tiderna, 27-åriga klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari är även hon stöpt i politiken och har aldrig haft ett riktigt jobb utanför politiken.

Sveriges utrikesminister, 49-åriga Tobias Billström (M) har alltid levt på skattepengarna från politiken och aldrig haft ett riktigt jobb.

Även vår 36-åriga minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) har aldrig jobbat utanför politiken.

41-åriga landsbygdsminister Peter Kullgren saknar även han erfarenhet från riktiga jobb.

48-åriga socialministern Jakob Forssmed (KD) har aldrig haft ett riktigt jobb.

Sveriges  äldre- och socialförsäkringsminister, 45-åriga Anna Tenje (M) har ingen arbetslivserfarenhet hon heller.

Utbildningsminister, 41-åriga Mats Persson (L) har aldrig haft ett riktigt jobb.

57-åriga skolministern Lotta Edholm (L) har inte heller haft något riktigt jobb. Det närmsta man kan hitta i hennes cv är två år som konsult på en lobbybyrå.

Fotnot: Vill du själva granska ministrarnas cv:n så kan du göra det på statsrådens egna sidor på regeringens hemsida.

 

Fatima Mohammed
redaktionen@aktuelltfokus.se