Kontakta oss

INRIKES

Owe Nilssons nyårshälsning till TT-cheferna: ”Syltryggar”

Publicerat

den

INRIKES   Prisbelönta journalisten Owe Nilsson kallade cheferna på Tidningarnas Telegrambyrå för ”syltryggar” på Twitter. Då fick han över tusen likes inom loppet av ett par timmar.

I början av december tog Owe Nilsson offentlig ställning mot att regeringen skulle strypa bidragen till Svenska kommittén mot antisemitism. Vilket ledde till massiva reaktioner på regeringskansliet. Arbetsköparen TT fick åtminstone två samtal med hård kritik från regeringskanslie. Ena samtalet från en statssekreterare och det andra från en pressekreterare.

Efter samtalen från regeringskansliet blev Owe Nilsson inkallad till möte med cheferna på TT som meddelade att han efter 38 år som TT-reporter skulle omplaceras till redigerare.

Owe Nilsson såg chefernas agerande som en bestraffning och sade upp sig med hedern i behåll. Två dagar senare, i en intervju med Expressen, berättade han om sin oro.

–  TT framhåller att de inte lät sig påverkas av det alls, men jag fick veta det och det är svårt att komma undan att det kan ha haft betydelse, sa Owe Nilsson.

– Det vettigaste för en redaktion som värnar sitt oberoende hade varit att markera att ni ska inte lägga er i från regeringskansliet hur våra politiska reportrar arbetar, och sen löst frågan internt.

På nyårsafton gav Owe Nilsson en syrlig nyårshälsning där han han kallade sina forna chefer för syltryggar.

”En lärdom: gör inga misstag. 35 år utan anmärkningar är vatten värt om du har syltryggar till chefer när de ringer från Regeringskansliet.”, skriver Owe Nilsson på Twitter.

 

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se