Kontakta oss

NOTISER

Grexit nästa för Grekland?

Publicerat

den

grexit

UTRIKES | En inställd betalning och politiska hot om nyval. Grekland närmar sig konkurs på grund av tidigare regeringars korruption. Att Grekland skulle lämna eurosamarbetet, och göra en så kallad grExit, är inte längre osannolikt. Fredag var deadline för en av Greklands viktiga betalningar till Internationella valutafonden (IMF). Men landet har istället valt att klumpa ihop sina betalningar till en, vilken ska vara inne senast den 30 juni.

En sådan lösning är rent formellt tillåten enligt IMF:s regler, men möjligheten används nästan aldrig. Senast det skedde var i slutet av 1970-talet av Zambia.

Greklands beslut kan tolkas som att landet har slut på pengar. Förra gången när Grekland betalade fick de dammsuga byrålådor hos statliga myndigheter och företag. De försöker köper sig ännu mer tid. Frågan är hur länge Grekland klarar av att leva på ruinens brant som nu med valutafondens hungriga vargar jagande med kravbreven. Men enligt grekiska ekonomer har landet pengar att betala.

Sent i eftermiddag ska premiärminister Alexis Tsipras hålla tal för det grekiska parlamentet. Det är mycket som står på spel för premiärministern som har svårt att hålla ihop sitt parti i frågan hur man ska hantera långivarna och det ökande politikerföraktet bland greker.

Om det resulterar i en fortsatt hård grekisk linje där de vägrar gå med på kapitalets krav, som sänkta pensionerna, så ökar sannolikheten för ekonomisk kollaps

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se