Kontakta oss

NOTISER

Hjälppaket från EU till grekerna – mera nedskärningar

Publicerat

den

EU

GREKLAND
| Den grekiska regeringen kommer att kräva skuldavskrivning och ytterligare minst 50 miljarder euro i stöd när den lämnar sitt bud till långivarna i kväll. Men de övriga euroländernas regeringar kommer att kräva reformer av skattesystemet, pensionssystemet och ytterligare nedskärningar. På ett folk som redan idag går på knäna.

Efter fem månader av förhandlingar och kriser tycks nu det grekiska dramat ha nått sin klimax. Ledare för euroländerna med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i spetsen har gett den grekiska premiärministern Alexis Tsipras fram till midnatt att lämna sin regerings förslag om hur krisen ska lösas. Angels Merkel och EU enda lösning har hela tiden varit en fortsatt nermontering av Greklands välfärd. En välfärd som redan knappt finns kvar för grekerna efter hårda besparingar och nedskärningar. Dock så har Europas banker och andra aktörer lyckats glida undan sitt ansvar för den djupa ekonomiska kris de försatt Europa i.

Troligen måste euroländerna om de vill att Grekland ska vara kvar i euron gå med på någon form av skuldavskrivning. Frågan är om Grekland och grekerna kommer stanna i eurosamarbetet. Det är möjligt att Tsipras föreslås en förlängning av lånen med ett moratorium, ett stopp på betalningarna, under kanske 20 år i stället för hålla sig kvar i samarbetet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se