Kontakta oss

UTRIKES

Här attackerar polisen journalister i USA

Publicerat

den

FOTO: TERESA SHEN

USA    Journalister som dokumenterar och rapporterar från protesterna mot polisbrutalitet har blivit måltavlor för polisbrutalitet. Pressfriheten är som bortblåst i USA just nu.

Det är som att regimen inte vill att omvärlden ska få se vad som pågår i USA. Under gårdagen och natten till idag angreps ett stort antal journalister som var ute och rapporterade och dokumenterade protesterna mot polisbrutalitet. Journalister har misshandlats, blivit skjutna med gummikulor, pepparsprejade och gripits. Däribland Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg som sköts med gummikulor när hon försökte göra sitt jobb.

– Det är uppenbart att vi var där och rapporterade. Vi filmade och fotade och var där och jobbade.
– Vi hade presslegitimation runt halsen. Det var inte ens fullt med folk och demonstranterna hade backat ordentligt, säger Nina Svanberg till SVT Nyheter
Nina Svanberg är långt ifrån den enda journalisten som har blivit måltavla för det utbredda polisvåldet.

”Presslegitimationer är måltavlor nu”, twittrade den amerikanske journalisten Dell Cameron i natt. Ett stort antal journalister i Los Angeles, New York, Washington, Minnesota och Kentucky uppger att dom har blivit utsatta för det omfattande polisvåldet. Här nedan kan du se filmklipp från några av de polisiära övergreppen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se