Kontakta oss

UTRIKES

Trump skyller oroligheterna på vänstern – tänker terrorstämpla antifascister

Publicerat

den

Donald Trump. Foto: Wikimedia Commons
Foto: Gage Skidmore

USA   I Vita Huset påstår Donald Trump demonstrationerna i Minneapolis har tagits över att vänstern och antifascister. Av den anledningen vill han även förbjuda organiserade antifascister. Men i Minnesota, hemstaten där de värsta scenerna hittills har blossat upp, säger guvenören Tim Walz att protesterna har infiltrerats av vita högerextremister som är där för att starta våldsamheter.

Protesterna mot polisbrutalitet började i Minneapolis för fem dagar sedan och idag har protesterna pågått i fem dagar. Miljontals amerikaner har protesterat fredligt men på olika håll i landet har det urartat i upploppsscener efter polisen drabbat samman med demonstranter. På bilder från New York ser man bland annat hur poliser kör över demonstranter med bil. På andra håll i landet har angripande poliser tvingats fly från arga folkmassor. I Minneapolis där allting började med att en polis avrättade den försvarslösa afroamerikanen, George Floyd, har den lokala polisstationen bränts ner till grunden. Miljontals människor över hela landet kräver förändringar och ett slut på det rasistiska polisvåldet mot svarta.

Skyller på vänstern

Mitt i allt kaos vägrar den amerikanska regimledaren, Donald Trump, inse att landet har stora problem med polisbrutalitet mot icke-vita. Istället för att lyssna på alla de miljontals amerikaner som protesterar just nu, väljer Trump att skylla oroligheterna på vänstern och de autonoma aktivisterna i nätverket AFA.

Enligt Trump ska demonstrationerna dessutom blivit kuppade av terrorister och utländska intressen. Men under en presskonferens drog guvenören, Tim Walz, en helt annan slutsats. Enligt Tim Walz har vita högerextrema nationalister infiltrerat fredliga Black Lives Matter-demonstrationer i syfte att skapa våldsamheter. När reportrarna frågade honom om ryktena om sådan högerextrem infiltration stämmer svarade han tveklöst ja. Det rapporterar bland annat The Independent.

– Enligt mina misstankar och på vad jag har sett. Ja, svarade Tim Walz, och fortsatte med att prata om drogkarteller som försöker utnyttja den pågående situationen.

På nätet har flera högerextrema alternativmedier sänt live via sociala medier och på flera klipp som den högerextrema fotografen Andy Ngo har släppt på Twitter så ser man flera maskerade svartklädda personer som vandaliserar.

Under kvällen meddelade Donald Trump att USA kommer terroriststämpla Antifa. Vilket är en förkortning av ordet antifascist.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se