Kontakta oss

iFOKUS

NYPD-polisen om protesterna mot polisbrutalitet: ”ingen tänker på pandemin”

Publicerat

den

Foto: Teresa Shen

iFOKUS Protesterna mot polisbrutalitet växer i USA. I natt svensk tid utbröt våldsamma scener på flera platser i landet, däribland New York.. Aktuellt Fokus har pratat med en av alla poliser i NYPD, polismannen Ken Johnson. En polis som menar att gripandet av George Floyd aldrig borde ha skett.

Med seriös och engagerad röst, berättar Ken Johnson att det inte finns något som rättfärdigar Derek Chauvins agerande. Det vill säga polismannen som sitter anhållen för att ha tagit livet av afroamerikanen George Floyd.

Johnson är sergeant i New York Police Departement. Vi lärde känna varandra innan han var färdigutbildad polis och trots att vårt samtal är avslappnat är han försiktig med vad han berättar. Han har jobbat som polis i tretton år och aldrig fått ett enda klagomål.

”Jag kan inte andas”

Händelsen i Minnesota har väckt många starka känslor hos honom och hans kollegor.

– Det går inte att förklara varför Chauvin trycker ner sitt knä i nacken på Floyd, fast han upprepade gånger säger att han inte kan andas, säger Ken Johnson.

Johnson förklarar hur han anser att poliser ska undvika att ens höja rösten vid ett arresterande om det inte är absolut nödvändigt. Att bemöta aggressiva personer med tålamod och lugn leder ofta till att aggressiviteten minskar. Han påpekar också att han känner till poliser som resonerar annorlunda.

– ”Jag kan inte andas” är en klassiker, det är många som säger så när de blir gripna. Johnson menar på att det ska tas på allvar, oavsett om påståendet verkar falskt.

– Det behöver inte bli en stor grej, man justerar sitt grepp eller lossar på kraften en aning. Det absolut värsta som kan hända är att den gripna kommer ur greppet, men med rätt tränade poliser är den riskenliten. Även om det händer och den misstänkta smiter, så springer man ju ändå efter.

Vidare berättar han hur det förekommer poliser som anser att ”Jag kan inte andas” används metodiskt för att komma undan och tar inte påståendet seriöst.

Om någon kommer undan så kommer den undan. Den risken finns alltid. Men man får överväga om det gäller liv eller död. Jag ser hellre att någon som har begått ett mindre allvarligt brott kommer undan, än att ett arresterande spårar ur. Det är aldrig värt risken. Förr eller senare blir dem tagna ändå.

Gripandet borde inte ha skett

Johnson berättar hur han grubblat på händelsen i Minnesota och ställer sig frågan om Floyd arresterande verkligen var nödvändigt.  Att handla med en ogiltig check eller en falsk sedel är varken ett hot eller våldsbrott, säger Johnson.

-Poliserna i Minnesota var fullständigt inkompetenta och gjorde inte ett enda rätt. Bara i New York City sker ca två miljoner gripanden om året. Det räcker att en halv procent av gångerna sker med övervåld för att få tio tusen enskilda fall på bara ett år.

Paralleller till Eric Garner

År 2014 ströps Eric Garner ihjäl av en polis i New York. Garner var precis som Floyd afroamerikan och hans brott var att han sålde lösa cigaretter. Johnson berättar frustrerat att hans kollega som är ansvarig för strypningen, fått sparken först nu. Anledningen är att det är en process i New York att göra sig av med poliser. Det beror på att det måste förhandlas med facket och i fallet med Garner var orsaken en utdragen rättsprocess.

– Det påverkade mig att ha den personen som kollega. Även om han blev av med brickan och förflyttad till administrativt skitgöra, så har det gjort ont att personen som ströp Garner kunnat hämta sin lönecheck som vanligt i sex hela år. Jag är tacksam att poliserna i Minnesota fick avgå med omedelbar verkan, det är väldigt positivt.

Alla plundrare ska skjutas

Johnson berättar vidare hur han och en kollega försökt estimera vad kostnaden för Chauvins agerande kommer landapå. I fallet med Garner betalades det ett skadestånd till offretsfamilj på nästan sex miljoner dollar. Till skillnad från Floyd som plågades i flera dagar på sjukhus så avled Garner omedelbart. Johnson är övertygad om att det är något som kommer påverka skadeståndet för Floyds familj.

När Garner dog behövde flera tusen poliser jobba övertid i samband med demonstrationerna som följde. Johnson förklarar att det kostade staden miljonbelopp att ha poliser på övertid. Vanligtvis vid demonstrationer krävs det att ca två hundra poliser, som jobbar mellan tio till tolv timmar utöver ordinarie arbetspass. När Garner dog var läget så tumultartat att flera tusentals poliser behövde jobba övertid. I New York tjänar en polis runt hundra dollar i timmen vid övertid och Johnson uppskattar att lönen borde vara likvärdig i Minnesota.

– Jag förstår afroamerikanernas frustration och vrede. En man blev brutalt mördad. Det är fullkomligt vidrigt. Jag har provat att hålla andan under vatten och efter en minut börjar jag tycka att det gör ont. Det går inte att föreställa sig hur det kändes när Floyd hade polisens knä i nacken i åtta minuter. Jag förstår att det väcker misstro och att det finns ett syfte med en protest. Men det är inga fridfulla demonstrationer som det var tänkt från början, det har eskalerat till ett rent kaos. Det behöver byggas en ny polisstation och köpas nya polisbilar.

Johnson berättar att det gått så långt att även polisens privata bilar har brunnit och att flera byggnader och företag utsätts förvandalism och plundring.Han skickar en video till mig som är filmad i en storvaruhuskedja. Hyllorna är tomma, inredningen är förstörd, det ligger krossat glas över hela golvet och det finns människor som försöker bryta sig in i kassan.

– Jag har märkt ett missnöje hos människorna på gatan och jag förstår mycket väl var den kommer ifrån. Jag pratar med folk och gör mitt yttersta för att visa att det fortfarande finns bra poliser. Jag gör vad jag kan, även om det är litet. Häromdagen uttryckte en person sitt missnöje för mig. För att visa sympati så betalade jag hans nota. Har jag fått han att känna sig lite tryggare så har jag kunnat åstadkomma något. Men det är svårt. Samtidigt twittrar Trump att alla plundrare ska skjutas.

Ingen tänker på Coronasmittan

I USA har 103000 människor dött av Corona, varav 26000 är från New York.
– Folk har glömt bort pandemin. Ingen tänker på sociala avstånd eller andra skyddsåtgärder. Kaoset sprider sig till andra stater och det är bara en tidsfråga innan upploppet når hit. Kostnaderna kommer landa i flera hundra miljoner dollar, det är pengar som istället borde satsas på forskning och sjukvård.
Chauvin hann jobba för polisen i nitton år och är ansvarig för flera oförsvarliga polisskjutningar. Under sin karriär hade han tolv klagomål gällande polisbrutalitet som lades ner ellergömdes från allmänheten och inte heller lämnade honom några disciplinära åtgärder.

Chauvin anhölls först i fredags.

Victoria Wahlgren
redaktionen@aktuelltfokus.se