Kontakta oss

INRIKES

”Högerextremismen inom poliskåren hotar demokratin”

Publicerat

den

POLISEN Efter Aktuellt Fokus avslöjande av Skånepolisens pressinformatör Stephan Söderholms deltagande i ett högerextremt hatdrev har flera människor reagerat med avsky. En av de som har reagerat är skribenten tillika kommunikatören Kevin Shakir, redaktör på makthavare.se. På Twitter skriver han att högerextremismen inom poliskåren hotar demokratin.

https://twitter.com/kevinshakir/status/864507370403135488

När Aktuellt Fokus talar med Kevin Shakir säger han att demokratiaspekten ytterst handlar om människors trygghet i Sverige. Shakir menar att människor måste kunna lita på polismyndigheten.

– I just detta fallet, när vi ser en pressinformatör inom polisen som sprider högerextrema kampanjer och högerextrema budskap så måste vi komma ihåg att det är en person som företräder en myndighet med otroligt mycket makt och har våldsmonopol i samhället. Det kan ju leda till att vissa grupper i samhället känner en otrygghet eftersom myndigheten som finns till för att skydda dom snarare börjar utgöra ett hot för deras existens i landet.

Hur tycker du man ska komma åt problemet?

– Först och främst måste anställda inom polisen inte få lov att göra så, därefter måste kårens och dess anställdas värdegrund stärkas. Det är oacceptabelt av polisen att sprida antidemokratiska budskap.

Kevin Shakir menar även på att det råder en osund kultur inom den svenska poliskåren.

– Det här visar att det finns ett dåligt värdegrundsarbete inom polisen. Men det här visar också att det finns en osund kultur i hela polisväsendet om det är så att kommunikatörerna som har hand om den externa kommunikationen inte har en stark värdegrund som dom kan vila på.

Läs även Aktuellt Fokus avslöjande: Här deltar polisens pressinformatör i högerextrema hatkampanjen

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se