Kontakta oss

NOTISER

Här detonerar självmordsbombaren inuti fredsdemonstrationen

Publicerat

den

ankara1
TURKIET| Ett videoklipp på den förmodade självmordsattacken har kommit ut på nätet. I videoklippet ser man hur vänstersinnade aktivister fredligt sjunger och dansar under den stora fredsmanifestationen. Men på blott en sekund förvandlades den turkiska huvudstaden från fredsbudskap och glädje till död och sorg.


Mer än 30 personer uppges ha dött i attacken som enligt vittnen ska ha utförts av en självmordsbombare. Bakom den stora fredsmanifestationen stod flera fackförbund och arbetarvänliga rörelser som exempelvis Turkiets vänsterparti HDP som är ett prokurdiskt parti. Sedan HDP spräckte parlamentets höga spärr på 10 procent har partiet utmanat den styrande konservativa islamistregeringens makt vilket har inneburit ökad repression mot den reformvänliga vänstern samtidigt som staten har ökat våldet och förföljelsen av civila kurder i Bakur (den del av Kurdistan som ockuperas av Turkiet).

Vänstern är idag det största hotet mot den styrande regimen i Turkiet vilket har inneburit att regimen har gett stöd till militanta jihadister som bekämpar kurdiska anti-ISIS styrkor. Turkiska agenter har även stridit tillsammans med ISIS och i Sverige har ISIS-vänliga islamister som stöttar AKP-partiet lierat sig med turkiska nationalister från bland annat terrorgruppen Grå Vargarna.

Tidigare i år detonerade en självmordsbombare bland vänsterungdomar i gränsstaden Suruc. Bomben dödade ett stort antal ungdomar som arbetade med att samla in förnödenheter till utsatta kurder i staden Kobane.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se