Kontakta oss

NOTISER

250 000 tyskar demonstrerade mot kapitalistiska TTIP

Publicerat

den

berlin ttip
BERLIN| Under lördagen gick man ur huse för att demonstrera mot det kapitalistiska handelsavtalet TTIP i Berlin. Mer än en kvarts miljon människor deltog i demonstrationen.

Demonstrationen i Berlin arrangerades av flera fackföreningar, miljö- och solidaritetsrörelser och socialister från den röda oppositionen.

berlinttip2
Samtidigt som gammelmedier och alternativa högermedier har försökt mörka protestvågen i Sverige har debatten gått desto varmare utomlands där man väljer att tala klarspråk om kapitalismens konsekvenser istället.

Som TTIP är utformat kommer det kapitalistiska avtalet mellan EU och USA bli världens mest omfattande avtal. Avtalet innebär bland annat att enskilda storföretag ges möjlighet att stämma stater för demokratiska beslut som påverkar företagens investeringar negativt, vilket i praktiken innebär att kortsiktiga kapitalvinster ska gå före demokratin.

TTIP innebär även en fara för miljön till förmån för att miljöförstörande företag ska kunna utöka sin så kallade tillväxt.

Fler Europeiska städer protesterade

Förutom den enorma uppslutningen i Berlin har det demonstrerats i en rad andra europeiska länder under lördagen.

Mer än 10 000 personer slöt upp Amsterdam, 3 000 i München, 2 000 i Bryssel. Hundratals aktivister och privatpersoner har även deltagit i mindre aktioner och torgmöten i Frankrike, Finland och Spanien.

Miljontals människor deltog i namninsamlingsprotest

På mindre än ett år har det europeiska medborgarinitiativet mot TTIP samlat in över 3,2 miljoner namnunderskrifter i en namninsamlingsprotest som har lämnats in till Europeiska Unionen.

EU har däremot deklarerat att man struntar i folkviljan och att den enorma protestlistan inte kommer behandlas officiellt av EU eftersom EU kommissionen inte erkänner protesterna ifråga.

Se oppositionspartiet Die Linkes film från dagens demonstration nedan.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se