Kontakta oss

UTRIKES

Här flinar den norska högerterroristen under häktningsförhandlingen

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET 21-åriga överklassnazisten Philip Manshaus flinade och skrattade när häktades för terroristbrott. 21-åringen som kommer från en av Oslos rikaste områden, mördade sin 17-åriga adoptivsyster innan han beväpnade sig och försökte genomföra en masskjutning i en närliggande moské.

Utrustad med go-pro, gevär och pistoler skulle Philip Manshaus livesända terrordådet mot al-Noor moskén i Bærum utanför Oslo. Innan häktningsförhandlingen inleddes ändrade åklagaren de tidigare misstankarna om dråp och dråpförsök till terroristbrott som inkluderar både mordet på systern och mordförsöket i moskén.

–  Det ligger i sakens natur att det handlar om terror och är ett terrormål. Vi menar att motivet var terror och att drabba den muslimska befolkningen i Norge, sa åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby under förhandlingen.

Skrattade i rätten

Från att han kom in i rättssalen tills dess att förhandlingen var över satt, Philip Manshaus, och flinade och skrattade åt både åhörare och åklagaren.

Faksimil Twitter

Faksimil Twitter

Tillhör överklassen

Philip Manshaus tillhör en av Norges rikaste släkter och är själv god för flera miljoner kronor. Fram tills i lördags i bodde han i ett exklusivt radhus i Bærum utanför Oslo. Med svenska mått mätt kan Bærum beskrivas som Norges motsvarighet till Danderyd utanför Stockholm.

Norska säkerhetspolisen, PET, bekräftar att myndigheten mottog varningar om att Philip Manshaus kunde begå terrorhandlingar redan för ett år sedan. Men att man inte bedömde varningen som speciellt trovärdig. Vilket har fått många att misstänka att säkerhetspolisen struntade i att övervaka Philip Manshaus på grund av hans överklassbakgrund.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se