Kontakta oss

iFOKUS

Norska högerterroristen ville hylla nazistiska koncentrationslägervakter

Publicerat

den

iFOKUS  Kristen nationalist – Miljonär – Ville hylla nazistiska koncentrationslägervakter – Aktuellt Fokus har granskat den häktade högerterroristen Philip Manshaus.

Blott fyra år gammal drabbades han av sin första familjetragedi då hans mamma gjorde självmord. Två år senare tog även hans mormor livet av sig. Philip Manshaus pappa är enligt uppgift en egenföretagare. Philip Manshaus har bland annat studerat litteratur men har trots det en förmögenhet på minst tre miljoner norska kronor.

Umgicks med ”PK-eliten”

Philip Manshaus bär samma efternamn som en av Norges rikaste släkter och är själv god för flera miljoner kronor. Fram tills terrordådet bodde han i ett radhus i Bærum utanför Oslo. Med svenska mått mätt kan Bærum beskrivas som Norges motsvarighet till Danderyd utanför Stockholm.

Av allt att döma började den politiska radikaliseringen ske på diverse webbforum. Utåt har han försökt framställa sig som vem som helst och har även umgåtts med människor som skulle kunna anses tillhöra den ”PK-elit” han själv föraktar. De senaste 2-3 åren utvecklades Philip Manshaus till en ideologiskt övertygad kristen nationalist.

Ville gå med i NMR

Enligt en av hans tidigare klasskamrater var Manshaus fullkomligen besatt av att läsa bibeln och började utveckla kristna rasistiska teorier om att det är syndigt att blanda olika raser. Enligt samma klasskamrat hade Philip Manshaus även uttryckts sympatier för nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen och sagt att han funderade på att ansluta sig till organisationen. Av allt att döma gick miljonären aldrig in i NMR. Istället sökte han sig till likasinnade på nätet. Vilket även polisen bekräftar.

Hyllade nazistiska koncentrationslägervakter

Av allt att döma var attacken inte bara tänkt att bli en hyllning till Christchurch-terroristen Brenton Tarrant, den var även tänkt att bli en hyllning till nazistiska koncentrationslägervakter.

Strax innan Philip Manshaus gjorde sig redo för att attackera moskén försökte han få igång en livesändning av terrorattacken. På norska debattforum florerar stillbilder som uppges vara från den misslyckade livesändningen. Stillbilderna visar en maskerad ung man med en dödskalle på rockslaget.

Faksimil

Zoomar man in på dödskallen ser man att det är en gammal SS-symbol. Dödskallen är nämligen samma symbol som användes av det fruktade nazistiska pansarförbandet SS Totenkopf som grundades av koncentrationslägervakter. Förbandet var ett av de värsta under andra världskriget.

Sympatiserade med Quisling

Polisen bekräftar även att Philip Manshaus har uttryckt sympatier för den tidigare centerpartisten, Vidkun Quisling, som grundade nationalistpartiet Nasjonal Samling och blev Norges nazistledare under den tyska ockupationen.

Bara ett par timmar efter Philip Manshaus hade gripits kunde Aktuellt Fokus berätta att terrordådet var rasistiskt motiverat. Strax innan attacken postade han ett inlägg på webbforumet, ”Endchan”, där han uppmanade till raskrig.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se