Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Bolsonaro vill lösa klimatförändringarna med färre toabesök

Publicerat

den

MILJÖ Brasiliens högerpresident har kritiserats hårt på grund av den extrema skövlingen av landets regnskog. Istället för att sluta skövla regnskogen tycker Bolsonaro att klimatförändringarna kan lösas genom att brasilianarna går på toaletten varannan dag.

Brasiliens högernationalistiska president, Jair Bolsonaro, har kommit med ett nytt förslag för att hjälpa klimatet rapporterar BBC. Bolsonaro fick frågan på hur han skulle kombinera landsbygdens utveckling med miljöfrågor. Då svarade han att folk borde äta mindre och bajsa på toaletten varannan dag.

Bolsonaro har fått motta kritik för att han ignorerar miljöfrågor. Bolsonaro för en landsbygdspolitik som innebär att rekordstora mängder av Brasiliens regnskog skövlas. Hans valkampanj fick stort stöd från landets landsbygdslobby. Landets miljöbyrå har underordnats landets landsbygdsdepartement, som leds av en lobbyist från odlingsindustrin.

Skövlingen förväntas växa ännu värre då handelsområdet Mercosur, där Brasilien ingår har skrivit på ett ”fri”handelsavtal med EU. Avtalet innebär att Sydamerika kommer att öka sin export av nötkött, vilket är en av de största anledningarna till att regnskogen skövlas.

Forskare varnar för att om den massiva skövlingen fortsätter riskerar Amazonas regnskog att bli en savann. Det har också publicerats satellitbilder online av satellitsystemet Deter B som visar skövlingen. Bolsonaro vill censurera Deter B och kallar bilderna för lögner.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se